СамокоВест

Чудотворна икона на Св. Пантелеймон пристига в Самоков

Споделете ни в

manastir pokrov bogorodichen babiteЧудотворна икона на Свети вмчк Пантелеймон ще бъде изложена за поклонение в храма на манастир „Покров Богородичен” в Самоков. Иконата ще бъде донесена утре (1.09.2015 г.) в 7 часа сутринта. В манастира се съхраняват и мощи на Светеца.
Според житието му, Пантелеймон живял през 3 век и 4 век, роден като езичник и носел името Пантолеон (от гръцки: „лъв във всичко“). Учил се на медицина при известния за времето си лекар Ефросин и станал придворен лекар. Последствие приема християнството и новото си име Пантелеймон („всемилостив“). Отказал да се кланя на езическите богове, заради което бил съсечен по заповед на Максимиан.
Заради дейността си приживе се вярва, че Свети Пантелеймон е закрилник на лекарите и акушерките. На много места в България Свети Пантелеймон са чества като лечител на тялото и душата. Приема се, че той е най-големият целител на болестите.
Половин час по-късно, заедно с иконата и мощите на Св. вмчк Пантелеймон, игумения Пелагия и сестрите от манастира ще се включат в лития до гр. Дупница, където ще бъде отслужена Божествена света Литургия в храм „Свети Георги“.
Канят се всички желаещи да вземат участие в поклонението и шествието.