СамокоВест

Другата гледна точка на „Покана от Париж”

Споделете ни в

Казвам се ММ и харесвам другата гледна точка, която предоставя вашият сайт за новините в Самоков.

Аз също имам една своя друга гледна точка по отношение на нещата, които се случват в читалището в Самоков и искам да я споделя. Всъщност едното от трите читалища, които съществуват – Читалище – паметник „Отец Паисий – 1859“. Ще речеш, че при толкова духовни центрове в града, колко ли висока трябва да ни е културата,  ….  а то какво?

В случая искам да споделя впечатл
енията си от постановката „Покана от Париж“:

Вчера заведох детето на театър.  Както и очаквах, на нея и хареса, а на мен – не. Същото се случи и миналата година, но тогава си замълчах. Тогава не исках изобщо да отварям въпрос за изтърканите злободневни теми и жаргона. И сега щях да си замълча, ако не разбрах от местни медии и анонса преди началото, че постановката „Покана от Париж“ се посвещава на 150 години от самоковския театър.

Краткият ми коментар е :“Браво! Само дето щеше да е много по-добре, ако за 150 годишния юбилей на театъра бяхме видели и малко истински театър.“

Защото „Покана от Париж“ не беше чак толкова зле …. като за училищна самодейност. Децата бяха свежи, играха с хъс и на места направо със завидно умение. Забавляваха се, сигурно затова и моето дете се забавлява. Не може да се каже същото обаче за възрастните.  И за режисурата.

По въпроса с Васил Михайлов ми се иска да се изкажа някак малко по-меко, но тъй като така рискувам да се отдалеча от истината, ще карам направо:  Като за треторазряден самодеен актьор и шесторазряден режисьор, той всъщност изигра блестящо третостепенната си роля …… по простата причина, че … игра себе си.

Нужно ли е да добавям нещо …. или да задавам въпроси от сорта  законно ли е секретарят на читалището  да е в неговото настоятелство и няма ли тук някакъв конфликт на интереси?

За Пантелей Гаврилов също не ми се говори много – въпреки самочувствието му на голям актьор, мисля че в играта му като цяло липсва душа и през по-голяма част от времето, поне в тази постановка, той беше ужасно скучен.

Виж, Ралица не ми се иска да я критикувам. Момичето се старае и е достойно за уважение за работата, която върши с малки и големи деца от школата по танцово изкуство.

По отношение на актьорската игра има какво още да се желае, но с подходящ режисьор, тя би постигнала успехи.

И като стана дума за режисьор, това, което ми тежи на сърцето и искам да кажа на всяка цена е:  Как може в града ни да има професионален режисьор, и то не какъв и да е професионален режисьор, а режисьор с класи над много други професионални режисьори, режисьор, който е роден в самоковския театър и му е дал толкова, колкото може би никой друг не е дал, режисьор, който е невероятно ерудирана и духовно извисена личност и в същото време, ние да сме принудени да гледаме жалките напъни на треторазряден самодеен актьор, който преди да го пенсионират принудително и да го изгонят от читалището, се е учил от същия споменат по-горе режисьор, без да възприеме нещо кой знае какво, защото гениалността не се учи, дарбата не се краде и душата не се присажда.

За Любомир Малинов говоря и …. –  познайте кой е другият.

Искрено се надявам отговорните лица да намерят начин да пенсионират принудително и да разкарат най-сетне и Васил Михайлов от читалището, докато не е унищожил и последните останки от това, което някога е било център на духовната култура в града.

 

 

13 thoughts on “Другата гледна точка на „Покана от Париж”

  1. Живеем в град на чиновници. Чиновници са дори и културните безИдейници. От наградата Захари Зограф та чак до гения на театъра Михайлов. Горко ти отче Паисие и теб ще окепазят с безИдействие в годината на двойния ти юбилей.

  2. Здравей ММ. Първо искам да кажа,че когато човек говори за култура би трябвало самият той да притежава поне малко от нея. Не може човек наел се да критикува да не може да се изразява правилно, граматически на собствения си език. Поне елементарните времена в българския език можехте да научите преди да седнете да пишете „критика“ . Второ от коментарите Ви, за миналогодишната постановка и жаргона в нея, лъха пълна некомпетентност, тъй като жаргонът е поставен в постановката като средство за изобличаване и то от самия автор на пиесата. Жаргонът не е прищявка или грешка на Васил Михайлов, но това могат да разберат хора, които поне са запознати с пиесата и са разбрали смисъла преди да критикуват. Не може да се очаква от злобни хора, търсещи само грешки да открият красота и смисъл в нещо. След това за коментарите Ви за постановката „Покана от Париж“, също мога да кажа че са предизвикани единствено от злоба и завист. Начинът по който говорите за отделните образи в постановката показва,че Вие не сте разбрали и 10% от смисъла й и образите в нея. Предполагам,че не сте могли да се абстрахирате от личностите,който играят и да опознаете образите в пиесата,което само по себе си говори за Вас. Доста жалък е и фактът,че смесвате образа на Калина Стоева в пиесата с личността Ралица Стоянова от балетната школа. Това показва,че Вие не изказвате обективно мнение за цялата постановка, а субективна критика,тъй като не можете да се астрахирате от личностите. Общо взето не съм съгласна с нито една от думите Ви, както и повечето от самоковците.Не знам защо не сте забелязали многото труд,който Васил Михайлов е вложил в това да събере самоковските деца от кафетата и дискотеките и да ги поведе по пътя на културата и театъра. Той е постигнал много и е успял да създаде в тях прекрасен дух и желание да играят,научил ги е на много неща,не само от театъра,но и от живота. Ноо… как ли Вие можете да знаете това – нали търсите само отрицателното в работата на хората.
    Не знам защо сте сложили заглавие,което предполага коментар на постановката „Покана от Париж“ , като Вие през цялото време коментирате отделните личности и дори намесвате управлението на читалището и т.н. – кажете ми колко некомпетентно е това ?!

  3. Когато простаците говорят и Боговете мълчат…(М.М)

  4. ММ,защо давате толкова глупава оценка,като само по думите ви мога да разбера колко негативен и злобен човек сте.И съм напълно съм съгласна с коментара на Anonymous и мисля,че той ви дава ясна и пълна информация за всичко засегнато от вас…Възмутена съм,разочарована съм и дори ми е мъчно за хора,като вас ММ…Негативизма в хората е потресаващ,погледнете на нещата от хубавата им страна

  5. Подозирам, че Anonymous е от женски род и на всичкото отгоре преподава български език в едно българско училище, поради което си позволявам да покажа нейните правописни и стилистични грешки, защото тя самата си позволява да критикува коментиращите.
    Здравей(,) ММ. Първо искам да кажа, че когато човек говори за култура, би трябвало самият той да притежава поне малко от нея. Не може човек(,) наел се да критикува, да не може да се изразява (граматически) правилно, (граматически) на собствения си език. Поне елементарните времена в българския език можехте да научите преди да седнете да пишете “критика” . Второ (-) от коментарите Ви(,) за миналогодишната постановка и жаргона в нея(,) лъха пълна некомпетентност, тъй като жаргонът е (поставен в постановката) като средство за изобличаване и то от самия автор на пиесата. Жаргонът не е прищявка или грешка на Васил Михайлов, но това могат да разберат хора, които поне са запознати с пиесата и са разбрали смисъла преди да критикуват. Не може да се очаква от злобни хора, търсещи само грешки(,) да открият красота и смисъл в нещо. След това за коментарите Ви за постановката “Покана от Париж” (,)също мога да кажа че са предизвикани единствено от злоба и завист. Начинът по който говорите за отделните образи в постановката показва, че Вие не сте разбрали и 10% от смисъла й и образите в нея. Предполагам, че не сте могли да се абстрахирате от личностите, ко(й)то играят и да опознаете образите в пиесата, което само по себе си говори за Вас. Доста жалък е и фактът, че смесвате образа на Калина Стоева в пиесата с личността (на) Ралица Стоянова от балетната школа. Това показва, че Вие не изказвате обективно мнение за цялата постановка, а субективна критика, тъй като не можете да се а(б)страхирате от личностите. Общо взето не съм съгласна с нито една от думите Ви, както и повечето от самоковците. Не знам защо не сте забелязали (многото труд), който Васил Михайлов е вложил в това да събере самоковските деца от кафетата и дискотеките и да ги поведе по пътя на културата и театъра. Той е постигнал много и е успял да създаде в тях прекрасен дух и желание да играят, научил ги е на много неща, не само от театъра, но и от живота. Ноо… как ли Вие можете да знаете това – нали търсите само отрицателното в работата на хората.
    Не знам защо сте сложили заглавие, което предполага коментар на постановката “Покана от Париж” , като Вие през цялото време коментирате отделните личности и дори намесвате управлението на читалището и т.н. – кажете ми колко (не)компетентно е това ?!

  6. Подозренията Ви са напълно грешни. Аз съм от женски пол на 19 години съм и се казвам Красимира Пешкова ! Не преподавам никъде нищо ! Просто съм грамотна и обективна 🙂

  7. И половината от скобите Ви са излишни,а допуснатите мои грешки не се развняват и наполовина на Вашата грамотност 🙂 ииии все пак съм на 19 и не претендирам за голямата работа :Д

  8. Уессссс пак тема за дядооо … я този път и майка ми е намесена …. Много се радвам че имам толкова коментирано семейство…и естествено всеки гледа да ги очерни по мъничко … бравооо …. а дааа и дядо ми еее Генииии , а майка ми е уникална … нека ви е яддддд…. Дчдо ми е гении най вече с това че той е гениален , като дядо , като баща, като режисьор, като актьор,като съпруг … постигнал е всичко в живота си благодарение на човечноста му и ако някой мисли да го черни пред семейството му и колегите му . няма шанс :))))) между нас има такава любов и каква злоба няма силаааа, срещу нея …

  9. и понеже с моята колежка сме много неграмотни , ви даваме задачата да се занимашате с ограмотяване , а не с очерняне на хораааа … и то гении 😉

  10. Ами освен да отговоря на (мм)…. АЛОООО леко с убидитееее …. Васил Михайлов играл себе си …. Васил Михайлов драги ми (мм) е човек който има само една роля … и тя е ролята на перфектния актьор с много лица , но всяко едно от тях е обичано ….много хора го мразят , защото никога няма да бъдат като него, защото никога няма да притежават нековата душа , неговия размах на сцената… Знаете ли колко много е дал от себе си Господин Михайлов …. знаете ли колко неща е пожертвал от личния и семейния си живот за да бъде на сцената, Господин Михайлов живее за сцената , а не чрез сцената…….. За Господин Гавеилов … той няма слаба роля … не се излагайте …;)))…. Коментара ви (мм) … за изгонването на Васил Михайлов е отврат как се гледате в огладелатооо :ХХХ…

    1. Такава помия до сега не бях чел. Тази(този) ММ е пълна откачалка и не живее в реално време. Затова и го е срам да си пише името и то си е за срам. Да плюеш срещу известни почитани хора на града ,като Васил Михайлов е доста смело .Разбира се за злобните и завистливи същества това е начин на живот.Те са енергийни вампири и се хранят с положителната енергия на известните хора ! Доказано е и на практика ММ го потвърждава!!!

  11. Е, щом се е разразила чак пък такава дискусия, явно има нещо в мнението. 🙂
    Но този дето мисли, че Михайлов е перфектния актьор трябва да е на 9, а не на 19 години :))) Само дечица могат да се заблуждават относно истинската същност на бездарния интригант и подлизурко – Михайлов.

  12. Много ми стана интересно, като четох по-горното писание.От хиляди метри личи, че има някакво лично отношение.Но това мен особено не ме интересува.Аз съм човек от Костинброд, също съм режисьор на любителски театър и на всичкото отгоре съм гледал пиесата два пъти.Ще я гледам и трети път, защото сме поканили колегите от Самоков да я изиграят в Костинброд на 9,11,2012г.
    Та, за какво вземам отношение – много лесно е да критикуваш без да разбираш, тогава в сърцето ти говори една гола емоция без капка мисъл.Защото аз мисля, че пиесата е много добра и всички актьори много добре си изпълняват ролите.Да, аз също работя със любители актьори и ако някой влизайки в читалището очаква да види актьорска игра като в Народния театър, значи се е заблудил много.Любителите актьори играят с хъс, енергия, непосредствено и откровено, и в това е тяхната сила.А, конкретно за тези млади хора, аз откакто ги видях на фестивала в Лом, не съм спрял да ги хваля за ДОБРАТА ИМ АКТЬОРСКА ИГРА.Колкото за играта на Васил Михайлов, моля, да си имаме уважението!Той е един от най- награждаваните актьори на всички национални фестивали в цялата история на българското любителско театрално творчество!И мога да кажа смело и на висок глас, че Самоков трябва да се гордее с него!!!Дали е добра режисурата, аз като човек завършил НАТФИЗ, искам да споделя, че съм очарован от лекотота, лисата на претенциозност и големи режисьорски „претруфености“, при сценичното преставяне на този материал.Точно така според мен трябва да се режисира такава младежка пиеса.За другите написани неща около читалището, не мога да взема отношение, но едно ще кажа от мое име – всички самоковци трябва да се радвате и гордеете,че има толкова млади хора в читалищния театър, трябва да ги насърчавате и подкрепяте, защото те са бъдещето на читалището, на местното изкуство и на града ви!

Comments are closed.