СамокоВест

Чиновници рискуват здравето на пациенти заради икономии

Споделете ни в

Държавата се опитва да направи икономия от лекарствата на болните, с което рискува здравето им, от което ще се наложат много по-големи разходи. Административни пречки застрашават здравето на пациентите с хронична бъбречна недостатъчност, алармираха лекари и пациенти. Медиците обясниха, че в позитивния списък чиновниците са поставили в една и съща група лекарствата с краткотрайно действие и тези с дълготрайно действие, които обаче не са взаимозаменяеми.
Според нормативната уредба здравната каса може да заплаща 100% само най-евтиния медикамент в групата.
Така всички пациенти с бъбречна недостъпност ще бъдат принудени да се лекуват само с евтините кратко действащи лекарства.
Според пациенти и лекари подобна ситуация ще застраши здравето на над 2000 пациенти, които в момента се лекуват с по-скъпите дълго действащи лекарства. Доц. Борис Гогов, началник на клиниката по нефрология към УМБАЛ Александровска, категорично заяви, че е недопустимо администратори да вземат решения вместо специалистите. Той посочи, че дълго действащите лекарства са много по-ефективни и че в дългосрочен аспект излизат по-евтини. Освен това преминаването към краткотрайните продукти предполага следващия месец-два да се наложат много хоспитализации, предупредиха още медиците.