СамокоВест

„Честитките“ с раздутите данъци са готови – очаквайте ги!

Споделете ни в

Партидите с дължимите данъци и такси за 2017 година в община Самоков са готови.

Всяко данъчно задължено лице вече може да заплати данъка за моторно превозно средство, данък на недвижимо имущество и таксата за битови отпадъци на касите в общината или по банков път. През тази седмица ще бъдат направени тестовете и на новия ПОС терминал за онлайн плащания и ако не бъдат констатирани проблеми, ще бъде пусната и тази възможност за заплащане на задълженията. Справка за дължимите данъци може да бъде направена на интернет страницата на общината. През февруари ще бъдат разпечатани и изпратени и данъчните съобщения, които и тази година ще бъдат придружени с брошура, която представлява своеобразен отчет за направените през изминалата година харчове от община Самоков. В данъчните съобщения и онлайн справки се съдържа информация не само за задълженията за текущата година, но и за стари.

И през настоящата година всички, платили до 30 април ползват 5% отстъпка. За тези, които ще заплащат налозите на части, сроковете за първата вноска са до 30 юни, а за втората – до 30 октомври. След тези дати върху дължимия данък се заплаща лихва.

Новото е драстичното завишение на данъка върху недвижимите имоти, който скочи от 1,4 промила на 2 промила. Или всеки редовен данъкоплатец в тази община ще се бръкне с близо 50% повече за налог върху имота си.

Самоковските граждани ще бъдат „ощастливени“ и с брошури, показващи за какво са похарчени парите им. В брошурите ще греят скъпо платени фотоси, демонстриращи всяка тротоарна плочка и всяко цветенце в най-атрактивен вид. Тя обаче отново няма да даде отговор на най-важните въпроси.

– Защо парите ни не се харчат преимуществено за реални и печеливши инвестиции, водещи до разкриване на работни места и до икономически просперитет на Общината?

– Защо се трошат милиони левове единствено и само за атракциони, които не подобряват бита на самоковеца и фактически нямат почти никакво влияние върху ежедневието му?

– Защо през година-две се местят детски площадки на стотина метра наляво-надясно, нагоре-надолу, вместо да се ремонтират и поддържат изградените?

– Каква е истинската ефективност на похарчените милиони за ремонт и реконструкция на градинката пред бившите Хали, на пространството около Джамията и други. Това ли са най-важните потреби на самоковеца и тази ли е реалната им цена?

– Каква част от налозите ни са за сметка на нередовните данъкоплатци, най-вече от ромски произход. А тази част ежегодно расте, в резултат на никнещите като гъби незаконни постройки в двете цигански махали и на нарастване делът на ромската общност в населението на общината?

– Какво е качеството на ремонтите на улиците и тротоарите, та само след броени месеци по пътищата зейват ями, а тротоарите се сипят като пясък? Така че, уличните ремонти се превръщат в истински ями и плаващи пясъци, които поглъщат и последното левче от опърпаните ни джобове?

– И не на последно място колко ни чини самата лъскава брошура, чиято единствена роля е – „Елате ни вижте“.

Ето на тези въпроси и на други подобни е длъжен да даде отговор пред самоковските граждани кметът Владимир Георгиев! Така че, очакваме не само данъчните „честитки“, а и кметските отговори.