СамокоВест

Честваме Божествената Нова година

Споделете ни в

Снимка: Архив

Един от най-светлите, пълни със смисъл и съдържание дни на годината, е 19 август. На днешния ден, по стар стил, се чества Преображение Господне, когато Исус Христос и апостолите Петър, Яков и Йоан се качват на планината Тавор и там Исус се преобразява пред тях: „…лицето Му светна като слънце, а дрехите Му станаха бели като светлина.“

Според Учителя Петър Дънов на 1 януари честваме Нова година в материалния свят, в деня на пролетното равноденствие (20 март) – началото на годината в духовния свят, а 19 август бележи Новата година в Божествения свят.

За първи път Учителя Петър Дънов организира духовен лагер край Седемте Рилски езера през лятото на 1929 г.

Съборните дни през август са време за духовна работа, физическо и душевно прочистване, синхронизиране с Природата и висшите жизнени енергии. Ежедневието в лагера е интензивно – посрещане на Слънцето, молитвен Наряд, четене на беседа, малка закуска и игра на Паневритмия.

Запознатите с духовната наука разглеждат Паневритмията като духовна практика, повлияваща благотворно физическото и духовното здраве чрез създаване на пълноценна връзка между силите на Духа, душата и тялото на човека. При практикуването на Паневритмия човек черпи от живите енергии на природата и влиза в синхрон с природния ритъм.

Паневритмията съдържа дълбока философия – в нея чрез движение и музика са изразени ключови моменти от психическото и духовното развитие на човека. Тази практика е средство за самоусъвършенстване, разширение на съзнанието и придобиване на добродетели.

Паневритмичните упражнения са в хармония с творческия космичен ритъм, който гради и организира цялата природа и затова имат мощно въздействие. Те дават възможност на човека да провежда балансирано земните и небесни енергии и да постига хармония в себе си и с околния свят.