СамокоВест

ЧЕЗ съди енергийния регулатор за поевтиняването на тока

Споделете ни в

tokЧЕЗ ще заведе дело срещу Държавната комисия за енергийно и водно регулиране заради намаляването на цената на тока. Това съобщи говорителят на компанията Барбара Пулпанова пред чешката информационна агенция CTK.

В края на миналата година енергийният регулатор намали цените на тока, като при дневната тарифа спадът е с около 0,9 на сто, а при нощната тарифа – с десет на сто. За да постигне намалението, енергийният регулатор намали с 2 на сто технологичните разходи на ЕРП-тата, като за ЧЕЗ намалението бе от 10 на 8 процента. Експерти коментираха, че решението на енергийния регулатор практически ще се отрази с два – три процента върху сметките за ток или при сто лева сметка за ток, ще спестим два-три лева.

Новите цени на тока са валидни от полунощ на 1 януари. Междувременно от ЧЕЗ обявиха, че сметките за ток, които клиентите ще получат през януари, ще съдържат две цени на тока – от датата на предишното отчитане до 30.12.2013 г. – по старите цени и след това до края на отчетния период по новите. След тази фактура сметките ще придобият стария вид с новите по-ниски цени. Не е ясно обаче дали те ще бъдат преизчислени и на потребителите ще им се наложи да доплащат, ако съдът отмени последното намаляване на цените на тока.