СамокоВест

Цигани-бракониери за пореден път пребиха горски служители в Самоков

Споделете ни в

brakonierska sechЗа пореден път горски служители на ДГС Самоков са нападнати и пребити от цигани – бракониери на дървесина. При проверка, по подаден сигнал, лесничеите Георги Спасов и Тодор Тодоров се натъкват в района на Ново село на автомобил марка „УАЗ”, управляван от роми. Нарушителите товарели незаконно добит материал без контролна горска марка и без позволително. Горските служители опитали да спрат автомобила, но водачът отказал да се подчини и тръгнал да бяга в посока към Самоков. За случая е подаден сигнал в РУП Самоков. На място незабавно се отзовават и полицейски служители. Със съдействието на полицията УАЗ-ката е спряна. Проверката установява, че автомобилът е натоварен с незаконно добити над 3 куб. метра дърва за огрев. Установени са и извършителите. Бракониерите Сашо Иванов и Ангел Пенов са системни нарушители и добре познати както на полицията, така и на горските стражари.
Служителите на „ДГС Самоков” са се разпоредили автомобилът да бъде задържан, а на лицето, което го управлява, да бъдат съставени актове за констатираните нарушения на Закона за горите. Докато транспортират конфискувания автомобил, натоварен с незаконна дървесина, проверяващите са засечени от тълпа цигани, пристигнали с джипове и леки автомобили. Побойниците вкупом нападат служебните лица и успяват да отнемат задържания товарен автомобил. С бясна скорост престъпниците отпрашват към Самоков и се укриват в ромската махала.
По-късно нарушителите – 25-годишният Сашо Иванов и 27-годишният Ангел Пенов, са заловени и задържани за 24 часа. За проверка по случая и предприемане на съответните мерки е сезирана Районната прокуратура в Самоков.
Инцидентът на територията на община Самоков е поредният за саморазправа с горски служители при изпълнение на служебните им задължения от страна на системни нарушители. Заради безнаказаността на бракониерите посегателствата в района са ежедневие и отдавна са се превърнали в рецидив.
Преди три години бракониери нападнаха и нанесоха жесток побой над Георги Спасов, а личният му автомобил бе захвърлен в дере край село Шипочан.
През 2014 г. банда роми пребиха със синджири и камъни горските служители Илиян Попов, Георги Митрев, Веселин Даганов и Димитър Павлин. Четиримата лесничеи оцеляха като по чудо, след като тълпата престъпници ги гони с моторна резачка.
През месец юни, тази година, бракониери хвърлиха брадва по служебния автомобил на ДГС Самоков по време на проверка от страна на Георги Митрев и Георги Спасов.
От началото на годината към момента за констатирани нарушения по Закона за горите на територията на ДГС-Самоков са съставени 198 акта. Задържани са 24 куб. метра строителна дървесина, 17 пространствени куб. метра дърва, 5 МПС-та, 2 каруци и 4 моторни триона.