СамокоВест

Художествената галерия подготвя Изложба – графики за професионалния празник на МВР

Споделете ни в

mvrПрофесионалният празник на МВР в Самоков ще бъде отбелязан с откриването на изложба – графики в Художествена галерия „Проф. Васил Захариев“. Инициативата е в подкрепа на Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители в системата на МВР.
Експозицията представя част от художествените произведения, съхранявани във фондовете на сектор „Музейна дейност и оркестър“ – АМВР. Началото започва с едно на пръв поглед необичайно сътрудничество между Министерство на вътрешните работи и Съюза на българските художници в близкото минало. Тогава са организирани изложби, правени са поръчки на български творци в различни области на изобразителното изкуство – живопис, графика, скулптура, карикатура. Те засягат теми, свързани с разностранната дейност на вътрешното ведомство по защита на националната сигурност, охраната на обществения ред, борбата с престъпността и превенцията, противопожарното дело, контрола на пътното движение. Включени са и портрети на служители и известни личности, съпричастни към работата на министерството през различните исторически периоди.
Сред авторите са известни имена като Стоян Венев, Петър Чуклев, Румен Скорчев, Христо Нейков, Христо Стайков, Катя Костова, Христо Брайков, Юли Минчев, Стефан Марков и др. Изложбата ще бъде открита на 5 юли (неделя), от 18.00 часа.