СамокоВест

Хиляди посрещнаха Божествената Нова година край 7-те Рилски езера

Споделете ни в

Хиляди привърженици на учението на Петър Дънов посрещнаха изгрева на слънцето край 7-те Рилски езера. Последователите на Бялото братство приветстваха изгрева на небесното светило с вдигната дясна ръка. По традиция всяка година на 19 август, когато се чества Преображение Господне по стар стил, последовтелите на Петър Дънов организират събор край платото на езерото „Бъбрека“ в Рила планина.

Преклонението пред единството на вселената продължи с изпълнение на магическия танц паневритмия. Паневритмията се играе в кръг, като танцуващите обикалят в посока, обратна на часовниковата стрелка. Продължителността на изпълнението е 1 час. Целта на танца е постигане на хармония с природата, Бог и вселената.

Паневритмията се състои от три дяла. Първият съдържа 28-упражнения, вторият се нарича “Слънчеви лъчи”, а третият – “Пентаграм”.
Запознатите с духовната наука разглеждат Паневритмията като духовна практика, повлияваща благотворно физическото и духовното здраве чрез създаване на пълноценна връзка между силите на Духа, душата и тялото на човека. При практикуването на Паневритмия човек черпи от живите енергии на природата и влиза в синхрон с природния ритъм.

Паневритмията съдържа дълбока философия – в нея чрез движение и музика са изразени ключови моменти от психическото и духовното развитие на човека. Тази практика е средство за самоусъвършенстване, разширение на съзнанието и придобиване на добродетели.

Паневритмичните упражнения са в хармония с творческия космичен ритъм, който гради и организира цялата природа и затова имат мощно въздействие. Те дават възможност на човека да провежда балансирано земните и небесни енергии и да постига хармония в себе си и с околния свят.