СамокоВест

Филип Кирев: Ще предложим постъпленията от данъци да се разделят между държавата и общината

Споделете ни в

3Кандидатите за народни представители от „Реформаторски блок – Глас народен“ обсъдиха с гражданите на Златица проблемите на региона.
В програмата на коалиция „Реформаторски блок – Глас народен“ ясно е формулирана целта бъдещият парламент да промени законодателството така, че градове като Златица да получават значителна част от данъците, които големите фирми плащат в държавния бюджет, а работят в местната община.
При толкова големи медодобивни предприятия в региона – всичките в списъка на големите данъкоплатци, – не е естествено общините в Средногорието постоянно да се задъхват с ограничените си бюджети.
Това каза водачът на листата на коалиция „Реформаторски блок – Глас народен“ Филип Кирев, който се срещна с гражданите на Златица заедно с други кандидати на коалицията в 26 Многомандатен избирателен район.
„В програмата ни има и други мерки, които са насочени пряко в подкрепа на малкия и среден бизнес – като например намаляване на ставката на ДДС от 20 на 18 процента. По този начин в населението ще остане около 1 милиард лева, а това ще повиши както покупателната способност на хората, така и жизнения им стандарт като цяло“, добави той.
Според него,
в момента пари към общините се връщат избирателно, в зависимост от това, кой управлява държавата. „Излиза, че централното управление може да си позволи да „наказва“ или поощрява една община, само защото кметът е „послушен“ или не. Затова трябва със закон да се въведе твърд процент от данъците, постъпили в държавния бюджет, който да премахне субективния фактор при вземането на тези решения“, каза Филип Кирев.
Подобряването на жизнения стандарт на българите в сред основните цели, залегнали в програмата на коалицията, както и мерките в помощ на малкия и среден бизнес.
Сред основните промени, които реформаторите предлагат, са
намаляване на данъчната тежест, като най-голямата промяна да е в Закона за ДДС. Според експертите на коалицията, освен, че ставката на данъка трябва да падне с 2%, прагът за регистрация на фирмите по ДДС трябва да се вдигне от сегашните 50 хил. лв. на поне 100 хил. лв. Това ще облекчи работата на малките фирми в първия етап на съществуването им.
Според програмата на коалицията важно за работата на малките фирми, а и за отделните граждани, ще бъде въвеждането на електронното управление в държавната администрация и подобряване качеството на услугите, предоставяни от държавните и общински власти.
„Важен елемент, който веднага води до съживяване на общините, са проектите, изпълнени по програма „Иновации и конкурентоспособност“. Но от опита, който натрупахме в последните две години, разбрахме, че на общините трябва да се помага, за да се подобри качеството на предлаганите от тях проекти. Иначе, тази програма разпределя бюджет от повече от 3 милиарда лева. Влязат ли в общини, като Златица, Пирдоп, Самоков, Своге, Костинброд, ефект ще се усети веднага“, каза Филип Кирев.
Коалицията очаква добри резултати на изборите в Средногорието“, каза Младен Медаров, кандидат от листата за 26 МИР.
Реформаторският блок традиционно има добри резултати в община Златица. На последните местни избори имат повече гласове от ГЕРБ и равен брой общински съветници.