СамокоВест

Филип Кирев: ПРОТИВОПОСТАВЯМЕ СЕ НА ВСЯКАКВИ ОПИТИ ВЪНШНИ СИЛИ ДА ‎ВЛИЯЯТ ВЪРХУ ИЗБОРИТЕ В БЪЛГАРИЯ!

Споделете ни в

Vesi 1Водачът на листата на 26 МИР София-област Филип Кирев и кандидати за народни представители от коалиция „Реформаторски блок – Глас народен“ поднесоха цветя на паметника на жертвите на атентата на гара Буново, извършен на същата дата преди 32 години.

Събрали сме се да почетем паметта на невинните жертви на този терористичен акт, умишлено планиран да убие беззащитни деца и жени.

Приемаме го донякъде лично, повечето сме връстници на загиналите деца, всеки е можел да бъде на тяхно място“, каза Филип Кирев.

Според него престъплението, ‎ наречено „Възродителен процес‎“ и извършено от някогашната комунистическа партия, е причина за ответната реакция, довела до няколко терористични акта, отвличане и смърт на невинни хора.

Тази страница от историята на двете страни  трябваше отдавна да бъде прочетена, анализирана и затворена. И вероятно щеше да се случи, защото двата народа отдавна са доказали, че могат да живеят заедно в мир.

Без съмнение, през годините държавата Турция активно подпомагаше  ДПС, а сега покровителства нова организация и още по-явно опитва да диктува състава на бъдещия български парламент.

В наши дни сме свидетели на открит опит за намеса ‎във вътрешните работи на България. Недопустимо е турски министър да агитира сред сънародниците да гласуват за една конкретна партия. Още по-недопустимо е посланик Сюлейман Гьокче недвусмислено да сочи новия любимец на Анкара и да създава дипломатически скандал – появи се в предизборен клип на българска партия!

Ние сме тук, за да се противопоставим на всякакви опити външни сили да ‎влияят върху изборния процес в България! ‎

Не само защото тачим паметта на загиналите, но и заради бъдещето на децата ‎ни, които и утре ще живеят на тази земя. Искаме те да живеят врата до врата с ‎братя и приятели, а не с мнителни съседи“, каза още водачът на листата на коалицията в 26 МИР.

***

Атентатът на гара Буново е най-тежкият железопътен атентат в българската история, ако съдим по броя на жертвите – общо седем, две от които деца. Други девет са ранени, сред тях също има две деца.

Извършен е на на 9 март 1985 г. от членове на нелегална организация, наречена Турско национално-освободително движение в България, по данни на българското разузнаване – работеща в сътрудничество с турските тайни служби. Мотивът са действията на държавната власт по това време, които са обединени под термина „Възродителен процес”.

Във вагона за майки с деца на влак № 326а от Бургас за София е поставена бомба с часовников механизъм, а часът е разчетен да съвпадне с навлизането на влака в тунела в района на гара Буново. Там паниката и липсата на достатъчно въздух биха довели до възможно най-голям брой жертви.

Заради маневра на гара Златица влакът закъснява с две минути и взривът избухва в 21:31 ч. на гарата, а не в тунела.

След взрива вагонът е откачен. Шест часа жертвите и ранените се извозват в околните градове, а останалите пътници са подложени на строга проверка от страна на органите на реда – кой и кога си е закупил билета, къде се е качил и с какъв багаж. Едва тогава влакът продължава своя път към София.

В същия ден е извършен още един атентат – в сладкарницата на хотел „Сливен“, има само ранени.

bunovo_slaid