СамокоВест

Филип Кирев в Димитровград: Ще променим закона за българското гражданство, сега процедурите са твърде тромави

Споделете ни в

Водачът на листата на „Реформаторски блок  – Глас народен“ за 26 МИР се срещна с българи в Западните покрайнини

В следващия парламент коалиция „Реформаторски блок – Глас народен“ ще внесе законопроект за изменение на сегашния Закон за българското гражданство, защото процедурите в него са твърде тромави и вместо да улесняват българите зад граница да придобиват и наше гражданство, те по-скоро ги затрудняват.

Това заяви водачът на листата на коалицията за 26 МИР София-област Филип Кирев, който беше на посещение в Димировград по покана на местни общински съветници. На срещата присъстваха и Николай Тодоров и Иван Гудев, които са съответно пети и осми в листата, както и други активисти на Реформаторския блок.

„От години говорим, че всеки, който се чувства българин, трябва да може да кандидатсвта за българско гражданство и трябва да го получава възможно най-бързо. Това с особена сила важи за сънародниците ни в съседна Сърбия, които живеят в около Димитровград, Пирот  и Босилеград. Безработицата тук е голяма, много хора пътуват в съседни области за да работят.
Време е да направим за тях нещо реално, което да укрепи връзките им с България, да ги убеди, че за нас те са част от българския народ, въпреки границата, която тук е разделила цели родове и семейства“, каза Филип Кирев.

Реформаторите обещаха да проучат възможността за създаване на редовна транспортна линия между София и Димитровград, за да могат хората, които искат да работят в българската столица, да имат бърз и лесен достъп до града.

Филип Кирев се ангажира лично да организира в Димитровград представяне на български фирми, които се затрудняват да запълнят свободните си работни места в София и областта.

За българските избори в Сърбия обикновено има 4 изборни секции – в Белград, Ниш, Димитровград и Босилеград. Избирателната активност сред хората с български паспорти традиционно е голяма.

Преди посещението в Западните покрайнини кандидатите за народни представители посетиха Костинброд и се срещнаха с хората на местния пазар. Реформаторите обсъдиха проблемите на общината и необходимостта бъдещият парламент да вземе спешни мерки, които да предотвратят изтичането на млади и образовани хора към близката столица.

„Инвестициите в образование и професионално обучение ще бъдат във фокуса на вниманието на бъдещата ни парламентарна група. Останалото трябва да направи общината, като привлече подходящи инвеститори, които да създават тук работни места. Така младите хора с добро образование ще имат стимул да останат в Костинброд и тук да създават семейства и отглеждат деца“, каза Филип Кирев.