СамокоВест

Училищата сами ще увеличават заплатите на учителите от 1 юли

Споделете ни в

Увеличението на заплатите на учителите от 1 юли ще е заложено в делегираните бюджети на отделните училища. Целта е възнаграждението да бъде обвързано с качеството на преподаване. Така всяко учебно заведение само ще определя нивото на заплащане, каза във Варна министърът на образованието Анелия Клисарова. „Не може да увеличаваме заплатите, без това да е обвързано с качеството на работа“, коментира тя. Просветният министър каза, че се правят разчетите и даде уверения, че е гарантирано увеличение на стартовите заплати на младите учители и необходимите 10 млн. лева за сегашните заплати в образованието, като припомни, че миналата година не са достигнали 9.4 млн. лева. „Тази година ги залагаме в делегираните бюджети, за да не се получи този дефицит“, каза още Клисарова.

Образователният министър се ангажира, че промени в закона по отношение на изучаването на майчиния език няма да има. „Регламентирано е още от 1998 година, че майчиният език се изучава избираемо и ако учениците го изберат, се правят паралелки.”, коментира Клисарова.

Във връзка с подаване на документите за матури, което започна от понеделник, тя увери, че ще има стиковане на графиците и учениците да не се притесняват, че може да има съвпадение на две матури в един ден.