СамокоВест

Установиха 43 кубика незаконна дървесина – и какво от това?

Споделете ни в

От ОДМВР-София съобщиха, че близо 43 кубика незаконно добита дървесина е установена през вчерашния ден. Като се има предвид, че извършителите на над 90% от незаконната сеч остават неразкрити и ненаказани, най-естественият въпрос е – И какво от това?
От Областната дирекция на полицията информират, че около 11.30 часа на 1 юни в РУ- Самоков е получен сигнал от служител на регионалната дирекция по горите, офис- Костенец, че в местността „Гюлечица“ в землището на с. Говедарци е извършена незаконна сеч на иглолистна дървесина. Извършен е оглед на местопроизшествието. Установено е, че от държавния горски фонд е извършена нерегламентирана сеч на 12.93 кубика иглолистна дървесина. Дървесината е иззета и по случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 235 от НК. Уведомена е районната прокуратура в Самоков.
От ОДМВР съобщават още, че около 15.35 часа на същия ден е получен сигнал от служител на Регионална дирекция по горите- София за установено в местността „Рибни вир“  полуремарке, натоварено с дърва без контролна горска марка. Местопроизшествието е посетено от служители на ОДМВР- София и е извършен оглед. Установени са около 40 пространствени кубика немаркирани дърва за огрев без документи, доказващи законния им произход. Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 235 от НК.