СамокоВест

Услугите на БКС ни струват скъпо, по-скъпо, най-скъпо

Споделете ни в
Браздите оставени от багерите на БКС
Браздите оставени от багерите на БКС

От няколко дни по улиците на Самоков може да се види уникално техническо решение за почистване на снега. Фирмата концесионер БКС събира остатъците от сняг и лед с багер. Тъй като багерът, както е известно, е предназначен за изкопни работи след него върху асфалта остават дълбоки бразди. С абсурдната си технология БКС окончателно разбива пътищата, които и без това са надупчени като швейцарско сирене. Да гледа човек ума на Емил Кривошиев, несменяем директор на БКС и също толкова несменяем общински съветник, па да му крои шапката. Каква е тази безумна иновация от страна на великия специалист, когато и децата знаят за какво служи багерът? Единственото обяснение е за да може ледът да се събере и да се извози извън града. Няма спор, че снегът трябва да се извозва, а не да се трупа на грамади по тротоарите. А при обилни валежи, каквито имаше през цялата отиваща си зима, извозването си е направо задължително.

Как обаче действаше БКС? Снегопочистващите машини събираха снега от пътищата и го трупаха върху тротоарите и по кръстовищата с така наречените странични улици. Снежните планини никнеха като гъби, изпълниха и задръстиха целия град. Ето тогава, а не сега, г-н Кривошиев трябваше да използва багер, за да натовари тоновете сняг и да го извози. Вместо това през цялата зима тротоарите и пешеходните алеи останаха непроходими. Пешеходците бяха принудени да се движат по пътните платна с риск за живота и здравето си. С повишаването на температурите по-голямата част от снежните грамади вече се стопиха и дето се казва Бог ни реши проблемите. Добре, че затоплянето беше постепенно, та по улиците не потекоха мътни реки. Но така или иначе тротоарите вече са достъпни, а купищата сняг се свиха до обикновени преспи.

И в този момент музиката свири туш и на сцената излезе вездесъщият Емил Кривошиев. Ни в клин, ни в ръкав изпрати багери да събират останалия върху пътните настилки сняг и лед, които и бездруго до няколко дни ще се стопят. С хрумката си инж. Кривошиев не само ни убеди, че глупостта може да съсипе и най-добрата идея. Това са бели ядове. Страшното е, че глупостта ще ни струва скъпо, по-скъпо, най-скъпо! Не случайно, когато попитали великия Анщайн какви помощници да му изпратят, той отговорил: Най-добре е да са умни и работливи. Тъй като те са рядкост, може да бъдат умни и мързеливи. Но в никакъв случай, в никакъв случай да не са глупави и работливи. Защото това което ще съсипе един глупак и десет умника не могат да поправят.

Браздите оставени от багерите на БКС
Браздите оставени от багерите на БКС

Но дотук с анекдотите. Проблемът е изключително сериозен. Пътищата ни до един са осеяни с дупки. От приетия бюджет на общината става ясно, че през тази година не се планират сериозни ремонти. Това значи, че ще продължаваме да трошим колите си до второ пришествие. А след Емилкривошиевия багер пътните настилки и там, където не са разбити, ще се разбият. За да се поправи поне отчасти щетата, средствата по ремонта следва да се поемат от БКС – фирмата концесионер по снегопочистване. Защото от как свят светува е валидно едно правило: който чупи – купи. Такава е и разпоредбата на закона. Затова очакваме кметът Георгиев да назначи комисия, която да направи проверка и оценка на нанесената вреда, с която сума да бъдат намалени плащанията на БКС.