СамокоВест

Управниците ни унищожават и последното стръкче зеленина

Споделете ни в

Съгласно заповед на кмета Владимир Георгиев на 9 август (четвъртък) от 14 часа в сградата на общинската администрация – стая 427, ще се проведе обществено обсъждане на Проект за подробен устройствен план – изменение на плана за регулация и застрояване на гр. Самоков. Проектът предвижда премахване на УПИ XIII – за „Озеленяване” и изменение на регулацията на УПИ II – за „ОЖС” в кв. 99 по плана на гр. Самоков и премахване на улица с о. т. 349-335 в частта от о. т. 349 до нова о. т. 335А, като се образува нов УПИ XIV-158 за ПИ № 65231.909.158 в кв. 277 по плана на гр. Самоков. Колкото и да е неясен езикът на кметската разпоредба става ясно, че отпадат предвидени за озеленяване парцели. Управниците ни продължават да държат в неведение и заблуда заинтересованите, като идентифицират подлежащите на промени площи единствено с номерата им съгласно плана за регулация и застрояване. Ясно е, че те са известни на изключително ограничен кръг – само работещите с общия и подробните планове са наясно за какво иде реч. С този изпипан с времето подход на демагогия и неяснота се лишават хиляди заинтересовани наши съграждани да упражнят законното си право да възразят на промените. Обикновено те са изправени пред вече свършен факт, че срокът за възражения е изтекъл. Едва когато върху последната тревичка в квартала изникне я някоя кръчма, кафене, гаражна клетка, дюкян, че и автомивка разбират, че планът е променен, а те не са разбрали. Властниците ни продължават да си правят оглушки и да не посочват имотите и с адресите им или с други показатели, даващи яснота за местоположението им и на незапознатите с номерата на кварталите и парцелите. Добре е обаче да се знае, че при обжалване на подобна заповед на екс кмета Ангел Николов Дирекцията за национален строителен контрол прие, че заинтересованите не са били надлежно уведомени, тъй като имотът не е посочен разбираемо за правоимащите. Така че, само на това основание в бъдеще може да бъде оборена и посочената заповед на приемника му Владимир Георгиев.

Продължава и порочната практика отговорите на възраженията просто да се публикуват на сайта на общинската администрация без да се изпращат на вносителите. Мотивите са ясни – да може заинтересованите и правоимащи да изпуснат сроковете за обжалване и да пият една студена вода. Както се казва в разтърсващата драма на Антон Страшимиров в незнаен ден и в незнаен час на електронната страница на общината се появява поредния протокол на Експертния съвет към община Самоков. С много упоритост, усилия и прозрение може евентуално да откриеш отговора и на поставените от теб въпроси, а ако си запознат с езика на чиновника да се опиташ даже и да го разбереш. Но ако не си на „ти” със съвременните информационни технологии нямаш никакъв шанс. Децата ти няма да имат къде да играят, но пък ще бъдат свидетели как на една ръка разстояние от дома им свободно се леят вино и ракия. Ще слушат пиянски свади и още по-пиянски ритми до малките часове на нощта и то напълно безплатно. Ама агресията сред младото поколение нараствала – карай да е весело.
По същия килифарски начин получиха отговор на възраженията си срещу недъзите на Общия устройствен план и представителите на Еко-Рила. Само благодарение на многогодишните им битки с властта за опазване на природата в общината и доброто познаване на маймунските номера на управниците те разбраха, че информацията в точка 12 от протокол №11/15.05.2012 на Експертния съвет, публикуван на сайта, е адресирана до тях. В общи линии в протокола се твърди, че естествените и съществуващи едва ли не откак свят светува паркове Ридо и Лаго са включени в регулационните граници на Самоков с едничката цел да се изготвят паркоустройствени проекти за поддържането и облагородяването им. В действителност с вписването им в регулацията на града изкуствено се завишава дела на зелените площи на територията му. По този начин от една страна се отчита почти хилядократното им нарастване, независимо че от години всяка тревна площ се унищожава, а от друга се създават условия и в бъдеще този погром да продължава безнаказано. И уж шопите не обичат да се минават, а самоковци допускаме близо 70 години властимащите да ни цакат с топла бира. Ако и сега не реагираме адекватно на опустошителното унищожение на зеленината в град Самоков и крайградската зона няма да е далеко денят, когато ще осъмнем задушени и вкаменени сред асфалта и бетона.