СамокоВест
Ивайло Добруджански

Уволниха шефа на ЕРП Самоков Ивайло Добруджански заради „Незаконното енерго” в циганската махала

Споделете ни в

Ивайло Добруджански

Уволниха шефа на електроразпределителното предприятие в Самоков Ивайло Добруджански след разкрития на предаването „Разследване”, посветено на Незаконното енерго в циганската махала.

Още преди 4 години вестник „Любословие” огласи личното участие на Добруджански в криминалното електрозахранване на ромските махали. Тогава Ивайло Добруджански, като общински съветник в предишния мандат, направи официално изявление на заседание на Общинския съвет, че той и екс кметът Ангел Николов са разпоредили електрозахранването на циганските махали, за да интегрират ромите. За съжаление публикацията не предизвика никаква реакция. Компетентните органи не предприеха следващите се действия срещу извършителите на престъплението, по смисъла на закона, Добруджански – Николов, вече покойник.

Едва след репортажа на „Разследване”, излъчен по Нова телевизия през месец юли 2013 година, от ЧЕЗ предприеха някакви мерки срещу шефа на предприятието си в Самоков.  

В предаването, разследващите журналисти показаха паяжината от незаконни кабели, която опасва циганската махала и от която се краде ток за милиони левове. Разкриха, как ромите си плащат тока на криминални инкасатори, а от местното ръководство на ЧЕЗ им препоръчват да се включат в криминалната мрежа. Репортажът показа как Ивайло Добруджански, заснет със скрита камера, насочва мнимия кандидат за включване към електроразпределителната мрежа към тарторите на незаконното енерго.

Предаването предизвика реакции и от страна на повечето местни медии. СамокоВест публикува обстоен анализ за безнаказаните кражби на ток в циганските махали на града за милиони левове, кой печели и кой губи от това под надслов „Самоковското Енерго и шефът му Ивайло Добруджански станаха обект на Разследване”.  В публикацията си доказахме, че големият губещ са всички останали граждани на общината, които фактически плащат незаконния цигански ток.

Отново напомняме, че по официални данни от ЧЕЗ загубите на електроенергия в циганската махала Самоков възлизат на 11 620 000 киловатчаса годишно. Грубо по 0.189 лв/квтч това прави 2 196 180 лв. на година. Като се има предвид, че ромските махали черпят незаконен ток повече от 20 години общият размер на откраднатата електроенергия възлиза на 43 923 600 лв. Ето за такава вреда на самоковските граждани иде реч, която съгласно правната терминология е в „особено големи размери”. 

One thought on “Уволниха шефа на ЕРП Самоков Ивайло Добруджански заради „Незаконното енерго” в циганската махала

Comments are closed.