СамокоВест

Тъжният финал на една комедия или как секретарят на Читалището Теменужка Янкова прогони театрална формация „Мелпомена”

Споделете ни в

Temenujka-YankovaВеликолепната постановка „Ревнивецът” на режисьора Любомир Малинов, по пиесата „Жорж Данден” на майстора на комичната сатира Молиер, вчера вечер завърши по един необичаен начин. Вместо да приеме с радост заслужените овации на зрителите, които дълго и искрено аплодираха поредната бляскава изява на театралния екип, режисьорът Малинов бе принуден да се сбогува със своята публика.
И таз годишната постановка на Любомир Малинов е един безспорен успех. Оригиналното режисьорско решение, завладяващата игра на актьорите, интересната сценография, звуковото оформление – истинско попадение, всичко бе на едно високо, може да се каже на професионално, ниво. Обновеният с плеяда млади хора състав на театрална формация „Мелпомена” показа, че изкуството е магия, страст и огън много силен – него високи води не могат да угасят. Който носи в сърцето си творческата искра – той й остава верен и отдаден цял един живот.
Но този празник за самоковската публика бе помрачен от един груб и безпардонен акт на административна бруталност. Режисьорът Любомир Малинов обяви пред зрителите как секретарят на Читалище-паметник „Отец Паисий” Теменужка Янкова е прогонила театралния състав. Малинов посочи, че този храм на духа е заслуга на самоковци и е тяхна собственост, а не бащиния на облагоприятствани чиновници. В строителството на Читалището е участвал и собственият му баща. Режисьорът поясни, че през този сезон, наред с комедията на Молиер, съставът е подготвял и репетирал още една театрална постановка. Режисьор и актьори жертвоготовно, до себеотказ, репетират в студ и неудобства, делник и празник, за да представят пред самоковската публика сценичния изказ за подвига, саможертвата, героизма и гибелта на бореца за свобода, поета и публицист Христо Ботев и на неговите четници. Много проникновено Малинов е озаглавил постановката „Лобно място на ангели”. По време на една от последните репетиции в помещението безпардонно, с гръм и трясък, нахлува секретарят на Читалището Теменужка Янкова и прогонва режисьора и ангажираните с ролите артисти. Обяснението – пиесата не била одобрена от читалищното ръководство.
„О, мой боже, правий боже,..що си в мене,.. мен – в сърцето и в душата…”, чие височайше чиновническо благоволение е нужно, та да могат самоковци да почетат и се преклонят пред подвига на загиналите за свободата ни велики българи по този най-достоен начин? Защо от десетилетия насам управниците в този град щом чуят за култура се хващат за кобура? Защо до един са като клонинги на Йозеф Гьобелс – министър на пропагандата и просвещението на Хитлеристка Германия?
Защо?
Много са въпросите, които очакват своя отговор. Затова питаме кмета Владимир Георгиев знае ли какви награди е донесъл за Читалището и за град Самоков със своя труд режисьорът Любомир Малинов? Знае ли колко млади самоковци е подготвил и посветил в театралното изкуство? Знае ли, че режисьорът Малинов е един от най-безкористните творци? Знае ли, че по повод 70-годишния юбилей на Любомир Малинов читалище „Любословие” внесе в Общински съвет и в Общинска администрация предложение режисьорът да бъде обявен за почетен гражданин на Самоков? В предложението са посочени всичките заслуги на даровития самоковец.
Като медия и като граждани настояваме кметът Владимир Георгиев да проучи случая и да се разпореди театрална формация „Мелпомена” незабавно да бъде върната в Читалището, което е неин дом, както и на всички творци – хора на изкуството. На състава да бъдат осигурени необходимите условия за работа и съдействие в тяхната мисия за културното и духовно извисяване на Община Самоков.
Настоятелно молим господин кмета да се запознае с работата и постиженията на режисьора Любомир Малинов и да му бъде отдадено заслужено признание.

One thought on “Тъжният финал на една комедия или как секретарят на Читалището Теменужка Янкова прогони театрална формация „Мелпомена”

  1. Наистина не повярвах на случилото се. Г-жа Янкова,която трябва да е в пенсия мисля, да се разпорежда така безпардонно с единственият ни театрален състав ръководен от доказал се професионалист. Всеобщо е мнението,че режисьорът Любомир Малинов е достатъчно зрял и отговорен човек и знае какво трябва или не трябва да се показва на зрителите. За разлика от другият състав чийто „спектакли“ изобилстват понякога от тъпи цинизми, и аз съм издържал преко-сили по 15-20 минути! Но деянието на такива стари кадри го отдавам на навика, на вкорененото чувство да командват, дори рискувайки да не са в „свои води“ и да станат смешни в очите на другите!

Comments are closed.