СамокоВест

Три законопроекта за опазване на българските гори внесоха три от управляващите партии

Споделете ни в

goraТри от партиите в управляващото мнозинство внесоха в парламента законопроекти за изменение и допълнение на Закона за горите. И трите предвиждат налагане на мораториум върху износа.
Внесеният от депутати на ГЕРБ законопроект предвижда налагане на три месечен мораториум на износа. В своето предложение патриотите настояват да се замрази износът на обла дървесина. В законопроекта на РБ е заложена забрана за износ на необработена дървесина за страни извън ЕС.
В мотивите на реформаторите изрично е посочено – в последните години в България се изсичат концентрирано значителни количества дървета, което е предпоставка за наводнения и локално обезлесяване, застрашаващо екосистемата на определени територии. Износът на дървесина през 2014 г. е възлизал на приблизително 1 млн. куб. метра, което е около една четвърт от дърводобива за една година в цялата страна. Цели площи в Рила в района на община Самоков; Средногорския балкан около Етрополе, Горна Малина, Мирково, Златица, Копривщица; Пирин; Странджа и др. са обезлесени заради безразборна сеч. Най-голямо количество дървесен материал се изнася за Турция, Сърбия и Македония, които не са държави-членки на Европейския съюз
Поради това от РБ се предлага да се забрани износът на необработена дървесина със закон, което цели да се придаде устойчивост на забраната, поне докато компетентните органи не установят ефективност на мерките за предотвратяване и санкциониране на незаконната сеч. Правото на Европейския съюз не позволява това да се осъществи по отношение на държави-членки, поради което е предвидено постоянната забрана да се отнася само за трети държави, се уточнява в мотивите на предложения ЗИД. В законопроекта обаче е предвидена възможност на Народното събрание да се дават правомощия да налага с решение временна забрана за износ. Това ще позволи упражняването на строг контрол и по отношение на износа към страни от ЕС.
Големият износ на дървен материал за съседни на България държави възпрепятства развитието на дървопреработваща индустрия на местна почва и на практика представлява лесен и евтин начин за осребряване на национален природен ресурс, без да се създава каквато и да било добавена стойност, пише още в мотивите на вносителите от Реформаторския блок, в които се допълва, че граничните власти, полицията и горската администрация не успяват да спрат износа на незаконно добита дървесина, поради
В работната група на Реформаторския блок участва и народният представител от Софийска област Димитър Делчев.
Разглеждането на законопроектите предстои в ресорната парламентарна комисия.