СамокоВест

Трети март – двоен празник за Самоков. Баскетболният Рилски с купата на България

Споделете ни в

Рилски спортист спечели Купата на България за втори път в клубната история, след като надигра Левски Лукойл с 89:80 (27:22, 17:23, 23:15, 22:20) в много интересен и оспорван финал във Велико Търново. Самоковци показаха характер и желание в ключовите моменти и водени от неостаряващия Йордан Бозов, както и от силната игра на чуждестранните си попълнения и така малко повече от месец след идването на Лукойл като генерален спонсор на столичния тим, нанесоха първи сериозен удар по “сините” амбиции.

Трибуните на „Дворец на културата и спорта“ в старата ни столица бяха пълни, а приходите от билети ще бъдат дарени за лечението на Самуил Владимиров. Младият баскетболист се нуждае от спешна операция за отстраняване на тумор в мозъка и обедини баскетболната общественост в последната седмица.

Двата отбора се впуснаха в срещата без да обръщат огромно значение на защитата и резултатната първа четвърт доказа това. Левски Лукойл имаше лек превес в началото и водеше с 6:9 след три минути, но Йордан Бозов се изяви като абсолютен лидер и даде тон на съотборниците си, а Рилски стопи пасива и постепенно се откъсна напред в резултата. При 12:14 самоковци вкараха 9 точки без отговор, а след това затвориха частта в своя полза – 27:22.

10-0 в първите три минути и половина на втория период върнаха столичани начело – 27:32, след което последваха оспорвани моменти и няколко смени на водачеството, като нито един от двата клуба не съумяваше да се откъсне напред с голяма разлика. В крайна сметка левскарите успяха да дръпнат с точка спрямо съперника и се прибраха на почивка при 44:45 в своя полза.

Второто полувреме започна с два бързи коша за равенство – 47:47, след което Левски Лукойл отново поддържаше минимална преднина. Станимир Маринов вкара за 53:55, но това бяха последните точки на “сините” за близо три минути, в които Рилски пак направи силна серия и имаше преднина от 60:55 преди Божидар Аврамов да прекъсне сушата за гостите за 60:56. Този път самоковският тим не допусна нов обрат и преди последната четвърт водеше с 67:60.

Четвъртата част започна силно за високите играчи на Левски Лукойл. Кийт Клантън и Неманя Милошевич се превърнаха в главни действащи лица за нападението на отбора на Тити Папазов, доближил се само на две точки от Рилски – 73:71 в средата на този период. Американската ударна група на Рилски в лицето на Равънел, Джитър и Тейлър поведе своите напред за 78:71, а след това догонване нямаше и Купата заслужено отпътува към Самоков след 89:80.

Йордан Бозов бе най-резултатен за триумфа на Рилски с 21 точки при почти перфектна стрелба – 6/6 за 2 точки, 1/2 за 3 точки и 6/7 от наказателната линия. 39-годишният гард добави 5 борби, 3 асистенции и понесе 6 наришения за 27 игрови минути. Дерик Райт добави 19 точки за носителите на Купата, Шелдън Джитър вкара 14, Златин Георгиев остана с 12, а Евън Равънел направи силно включване от пейката с 14 точки, 6 борби и 3 асистенции.

Неманя Милошевич с 18 точки и Станимир Маринов с 15 вкараха най-много за Левски Лукойл, докато Христо Николов и Кийт Клантън добваиха 14 и 10. Павлин Иванов завърши с 12.

Източник: sportal.bg