СамокоВест

Трайчо Трайков: Цените на природния газ да са като в Германия

Споделете ни в

България не трябва да изпуска срока, поставен от Европейската комисия при преговорите й с „Газпром“. В този период страните-членки могат да изложат исканията си към руския газов гигант, предупреди Трайчо Трайков, бивш министър на енергетиката пред БНР. „Срокът тече. Той беше седем седмици. Част от тях вече изтекоха и ще изтече, преди да има ново правителство, но ефектът трябва да бъде – цените в България да са като в Германия – това е. Цената за България трябва да е свързана с цената за Германия и разликата да е само в транзитните такси. Това означава 30-40 %, че и повече, по-ниска цена за България.

Второто ни голямо искане трябва да е свързано с транзитните такси. Третото искане трябва да е в посока на това, доставките за България да продължат да минават по най-евтиното и късо трасе през Украйна и през Румъния.

Трайчо Трайков отхвърли като несъстоятелни аргументите на „Лукойл“, че само 4 от общо 118 данъчни склада с лиценз от Агенция Митници са техни. Според Трайков важен тук е капацитета, а не бройката. „През 2011-та година 80 % от складовите капацитети се държаха от две фирми. Сега 90 % вече се държат само от една фирма. Все едно да сравняваме възможностите на един МОЛ с тези на три сергии“ коментира Трайков