СамокоВест

ТЕЦ-ът на самоковския енергиен бос Христо Ковачки – сред рекордьорите по замърсяване в Европа

Споделете ни в

ТЕЦ „Бобов дол” на самоковския енергиен бос Христо Ковачки е сред рекордьорите по замърсяване на околната среда в Европа. Данните са от изследване на три неправителствени организации, работещи в сферата на човешкото здраве и опазването на природата. Изследването е на авторитетните световни организации Алианс „Здраве и Околна среда“ (HEAL), CAN – Европа, европейският политически офис на Световния фонд за дивата природа (WWF) и неправителствената организация за борба със замърсяването на въздуха Sandbag.

Според данните в доклада, озаглавен „Тъмният облак над Европа: Как страните, които горят въглища, разболяват своите съседи“, „Марица изток 2” и „Бобов дол” са сред най-големите замърсители в Европа. По количество отделени емисии на серен диоксид (SO2) за 2013 г. ТЕЦ „Марица изток 2“ е на второ място в Европа – 54 100 т. Веднага след нея се нарежда ТЕЦ „Бобов дол“ с 36 600 т.

Докладът отделя специално място на ТЕЦ “Бобов дол”, описвайки влиянието на централата върху жителите на Големо село.

„Преди няколко десетилетия в село Големо село в България е имало санаториум за страдащи от белодробни заболявания. Планинският въздух е помагал за редица здравословни проблеми. Днес стационарът отдавна го няма, а броят на хората страдащи от респираторни проблеми в региона расте непрекъснато“, пишат експертите в доклада. „ТЕЦ “Бобов дол” е построен през 1970 г. до селото и продължава да работи 46 години по-късно. Гори лигнитни въглища, които на своя страна отделят големи количества сяра. Заводът дава работа на живеещите в селото, но работи въпреки че е в нарушение на редица европейски регулации за допустимите вредни емисии“, се посочва още в него.