СамокоВест

Телескопът Хъбъл засне усмивката на три галактики

Споделете ни в

habal hubble teleskopВселената също използва усмихнати емотикони – изображение, уловено от орбитиращия телескоп „Хъбъл“, е запечатало космическо смайли, пише в. „Дейли експрес“. Телескопът „Хъбъл“ – съвместен проект на НАСА и Европейската космическа агенция, орбитира около Земята от над 20 години, запечатвайки изображения от тъмни и потайни светове на милиарди светлинни години от нашата планета.
Снимката на усмихнатото лице е открита от Джуди Шмид сред хилядите достъпни изображения в базата данни от телескопа и е предоставена за конкурса „Скритите съкровища на „Хъбъл“.
Блещукащите очи всъщност представляват две отдалечени галактики от клъстера SDSS J1038+4849. Носът е звезда, а усмивката е резултат от „силна гравитационна леща“. Галактическите   са едни от най-масивните структури във Вселената и имат много силни гравитационни полета. Толкова силни, че могат да изкривяват космическото пространство около тях. В резултат се формират своеобразни космически лещи, които могат да увеличават, разсейват и пречупват светлината зад тях. Феноменът се обяснява с теорията на относителността на Айнщайн и стои в основата на множество от откритията на Хъбъл, коментират от НАСА. В този случай клъстерът е отразил светлината зад себе си в кръг, който се казва Пръстен на Айнщайн.