СамокоВест

Текст на декларацията, която протестиращите връчиха на президента

Споделете ни в

ДЕКЛАРАЦИЯ

България се намира в извънредна ситуация.

Според чл.64, ал.2 от Конституцията на Република България това означава, че Народното събрание не може да бъде разпуснато. Този орган трябва да продължи своето функциониране под формата на Програмен кабинет, който да работи в тясно съдействие с ОБЩЕСТВЕН СЪВЕТ.

1. Общественият съвет трябва да бъде съставен от експерти в различни сфери, представители на браншовите организации и граждани.

2. Общественият съвет трябва да се раздели на сектори и всеки тесен специалист да отговаря за своята област на компетенции.

3. Председателя на обществения съвет се избира от неговите членове.

4. В общественият съвет могат да влизат хора, необвързани с политическите партии на прехода. Задължително досието на всеки един участник трябва да бъде обществено достъпно. Да се проведе кампания за информиране на широката общественост за кандидатите.

5. Всеки регион може да номинира свой представител за участник в Обществения съвет. Участниците в съвета не трябва да са повече от 35.

Общественият съвет се създава като проводник на гражданските цели и съществува до пълното изпълнение на приетата от него програма.

6. Общественият съвет може да бъде подпомаган от гражданите на Република България чрез вкарването на предложения по сектори. Експертите от Обществения съвет трябва да обсъдят и развият изпратените от гражданите предложения. Потокът на информация може да бъде канализиран чрез интернет платформа, която да дава възможност за селектиране на предложенията, тяхното обсъждане и гласуване от гражданите. От всеки сектор трябва да се излъчи едно предложение, което да стане тема за дискусия и развитие в Обществения съвет и Програмния кабинет.

Ние, тук присъстващите граждани от протестите, категорично заявяваме, че не сме удовлетворени от реакцията на политическата класа предвид създалата се ситуация.

За пореден път народът на България е манипулиран с цел запазване на статуквото на монополите и политическия живот на страната.

Нашите искания остават същите като досега:

  • Относно монополите.
  • Промяна на изборния закон: 1) мажоритарен вот ; 2) отзоваване на народните представители; 3) носене на съдебна отговорност; 4) 50% гражданско участие в държавните регулаторни органи КЗК, КЗП, ДКЕВР, Комисия за финансов надзор и БНБ.
  • Към точка 1 и 3, относно изискванията на Европейския съюз и българските граждани за реформи в съдебната система, ние разширяваме нашите искания и настояваме за отделянето на съдебната система от политическата.
  • Към краткосрочни мерки в полза на всички граждани, настояваме да бъдат премахнати думите „и банките” от чл.417 т.2 ГПК.

Официално обявеният от Президентството формат на Обществения съвет не отговаря на вижданията на гражданите.

Ние категорично заставаме против: 1) Председател на обществения съвет да бъде вицепремиерът; 2) Вицепремиерът като председател да определя членовете на Обществения съвет; 3) Създаването на Служебно правителство с ограничени функции, целящо запазване на статуквото.

Нямаме моралното право да останем в така конфигурираният Обществен съвет, още повече да седим на една маса с определени личности, срещу които ние се борим. Настояваме нашите искания да се изпълнят.

Дончо Дудев, Екатерина Димитрова, Георги Арсов, Янко Петров, Ангел Славчев, Йоанна Иванова, Янко Андреев, Иван Петров, Светлин Тачев, Десислава Арабаджиева, Славчо Галевски