СамокоВест

Тайната на здравия сън

Споделете ни в

Ако искате да заспите бързо и да имате отморяващ и пълноценен сън, легнете по гръб, като ръцете са изпънати от двете страни на тялото. Патриша Брег пише: ”В тази релаксираща поза има нещо, което води до сън. Отпуснете се напълно. Освободете се от цялото мускулно и умствено напрежение – това е тайната на здравия сън.”
Друг начин е да затворете очи и да наблюдавате дишането си.
То трябва да стане дълбоко и равномерно. Започнете да влизате в собствен постоянен ритъм на събуждане и лягане за сън, т.е. в точно определено от вас време, в продължение на 21 дни. Това помага цикълът спане-събуждане да се установи в траен биоритъм.
Следвайте и тези препоръки:
Нека последното кафе за деня бъде до16 часа.
Битува мнение, че едно алкохолно питие преди сън помага човек да заспи по-лесно. Алкохолът вечер може да предизвика по-бързо заспиване, обаче с голяма вероятност ще ви събуди само след няколко часа с мъчително безсъние.
Вечер изпълнявайте за 15-20 мин. цигун, йога или стречинг.
Добавете си магнезий под формата на таблетки и ампули за пиене.
Вземете си топла вана, към която е добавена чаша ябълков оцет.
Преди лягане изяжте един плод, за да не ви буди глад през нощта.
Удобството на леглото и възглавницата, също са условия, за да се радвате на добър сън.
Валерианата е най-ефикасна за бързо заспиване и по-продължителен сън. Пригответе си чай от валериана: 1 с.л. изсушени корени от валериана се заливат с 250 мл вряла вода. След 15 мин. изпийте запарката. Тя успокоява нервната система, премахва безпокойството и отпуска мускулите.

Вергиния Николова.