СамокоВест

400 гайди откриха възродения Роженски събор

Споделете ни в

rojenСлед 9-годишно прекъсване, 400 гайди дадоха начало на възродения Роженски събор. Четири лъча с гайдари се събраха пред сцената, от която „Космическите гласове на България“ огласиха сякаш цялата Родопа планина. А космическата песен – „Излел е Дельо Хайдутин”, в изпълнение на Валя Балканска и две деца, въздигна духа на присъстващите до възбог.
От стари времена на роженските поляни са почитани стари черковища, свързани с християнски светци, чиито празници са в рамките на два месеца – юли и август. През 1898 г. отец Ангел Инджов, свещеник в с. Соколовци, пръв дава идея за общ събор по тези земи, като призовава енориашите си да почетат всички светии на роженските параклиси в деня на Св. Пантелеймон – 27 юли. Рожен се превръща в място, където веднъж в годината близки, роднини и приятели могат да споделят болка и радост. Неусетно поколенията превръщат тези сбирки в традиция, организирайки родови и дружески срещи на родопчани – не само населяващи околността, но и изселени във вътрешността на страната.
Тазгодишното издание на събора е под патронажа на президентът Росен Плевнелиев, който присъства лично на откриването.
В тридневното тържество ще се включат над 7 000 участници от фолклорни групи и ансамбли. Програмата предвижда Национален фолклорен конкурс „Рожен“, музейна експозиция „Скотовъдството по нашите земи“, изложба „Съборът на Рожен – история, песни, звезди“ и етнографски сбирки от региона, животновъдно изложение на овце, кози, говеда, биволи и др., и кулинарно шоу с Ути Бъчваров и „Театър на трохите“ с мрежа „Хлебни къщи“. „Надиграване в Рожен“ с участието на най-добрите изпълнители от 110-те танцови групи, участващи във Фолклорния конкурс, а за победителите ще има специални награди.
Нов регламент в събора е представянето на традиционни занаяти и животновъдство.
Алея на занаятите ще илюстрира на Рожен традиционни производства, като грънчарство, ножарство, медникарство, тъкачество, дърворезба и други.
Ще има още състезание по ръчно стригане на овце, състезание по доене, изложение на овчарски кучета, гала спектакъл „Роженски звездоброй“. Празнични илюминации, нестинарско шоу и народно веселие.
Вече беше съобщено, че на събора  е забранен поп-фолкът и всякаква музика, различна от автентичната народната. На прегрешилите търговци ще се спира тока.