СамокоВест

С призиви „оставка” посрещнаха Орешарски и в Брюксел /Видео/

Споделете ни в

oresharski briukselПремиерът Пламен Орешарски бе посрещнат с мощни викове „Оставка“ и „Мафия“ от няколко десетки български граждани, събрали се пред сградата на Постоянното представителство на България към институциите на ЕС в Брюксел, съобщи БТА. В протеста участват основно млади хора, някои от които са дошли с децата си. Опитът на Орешарски да разговаря с тях, след като по-рано днес прие поканата да се срещнат претърпя пълен крах. Още при първите му думи хората започнаха да викат „Направо си отивайте! Оставка!“.

Посещението на Орешарски в Брюксел е първата му официална визита в чужбина като министър- председател. Вчера той се срещна с българските членове в Европейския парламент. На срещата не присъстваха евродепутатите от ГЕРБ и НДСВ. Пред българските евродепутати Орешарски се ангажира- „Ще разширим кръга от източници, чрез които правим проверка преди назначаването на публична длъжност” . Премиерът разговаря и с генералния секретар на НАТО. На срещата с ръководителя на Алианса Андерс Фог Расмусен Орешарски го е уверил, че България ще продължи да изпълнява ангажиментите си към НАТО така, както са поети и в политиката ще има приемственост, съобщи пресслужбата на кабинета.

Днес Министър-председателят Пламен Орешарски се среща с председателя на ЕК Жозе Барозу и председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой. Барозу и Орешарски ще разговарят за политическата и икономическата обстановка в ЕС и България, за предстоящото заседание на Европейския съвет през следващата седмица, както и за важните за България въпроси като усвояване на средствата от ЕС през този програмен период и предстоящото подписване на споразумение за партньорство с ЕК за следващия програмен период от 2014 до 2020 година. Днешната програма на премиера Пламен Орешарски предвижда и среща и с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой. В правителствената делегация участват министрите на регионалното развитие Десислава Терзиева и на околната среда и водите Искра Михайлова.