СамокоВест

С „Поезия без думи“ школата на Бойко Павлов посреща Деня на съединението

Споделете ни в

Младежката живописна школа с ръководител Бойко Павлов ще посрещне Деня на съединението с експозицията „Поезия без думи“ . Откриването на изложбата е на 5 септември (вторник)  от 17, 30 часа на II-ри етаж в бившия Партиен дом.

Със свои картини участват 17 талантливи млади майстори на четката. Възрастовата им рамка е широка – от 7 до 18 години, а рамките на картините са тесни да поберат безграничната им отдаденост на изкуството. Икони, пейзажи, графики – различни стилове с едно послание , че поезията може да бъде изразена и чрез рисунък и багра. Защото картината говори без думи и човек усеща с душата си какво е посланието ѝ, убеден е ръководителят на школата Бойко Павлов.

Известният, преди всичко с уникалните си икони върху камък, художник от години ръководи школа по живопис. Работи с деца и младежи. Учи ги не само на техниката на рисуването. Възпитава в своите ученици  възхищение пред природата – природата с нейната красота, която красота се схваща като отразена от света на идеите. В този свят на прекрасните, вечни и неизменни образци светлината играе особена роля – тя е проникване на Изначалното. Учи ги да обръщат очи към безкрайните простори, защото светлината, небесната светлина, означава пространство. А най-ценното, което завещава на своите възпитаници е никога да не поставят граници пред полета на духа.

Дар от Бога носи всеки, който може да изобрази своя свят в картина, но трижди по-благословен е този, който може да научи и другите на своето изкуство.

Такъв е Бойко Павлов – трижди благословен да изразява себе си чрез красотата и да възпитава у младите любов към твореца и към неговото творение.

Лилия Кинина