СамокоВест

Съдът постанови повторно броене на бюлетините за избор на общински съветници в Ярлово

Споделете ни в

Untitled-1На 11 ноември Административен съд София област разгледа жалбата на ОБТ „Български лейбъристи” за касиране избора на кмет на село Ярлово. ОБТ обжалва и резултатите за избор на общински съветници в секцията.
Както Самоковест писа, протоколите на Секционната избирателна комисия в Ярлово са достойни за рекордите на Гинес. „Протоколите са тотално сбъркани и, видимо стъкмисвани. Повечето от поправките са заверени само с два подписа и само тук-там по три.На началната страница на протокола липсват имената на членовете на комисията. Посочени са избиратели по списък – 345, а брой получени бюлетини – 167 при първоначално вписани 300 и задраскани. Регистрирани 266, подписали се, гласоподаватели, а намерени бюлетини в урната 133 броя. Разликата между първоначално посочените 300 броя получени бюлетини и окончателно вписаните като получени 167 броя е точно 133 – бройката на липсващите бюлетини в урната. Недействителните бюлетини на едно място са 96, на друго 76. Броят на недействителните бюлетини изписан с цифри е различен от изписания с думи. Фрапиращ е начинът на разпределението по партии на недействителните бюлетини, на които не е отбелязана предпочетената партия или са посочени повече от една. Подписите в края на протокола на членовете на комисия не са техни. Истински са само подписите на председателя, зам.председателя и секретаря.” – това са само част от нарушенията и несъответствията.
Съдът допусна ръчно броене на бюлетините за общински съветници от секцията в Ярлово.Повторното броене започва в понеделник, 16-ти ноември, от 10 часа от вещо лице в присъствието на страните по делото. Следващото заседание по делото ще бъде в сряда, 18-ти ноември, след заключението на експертите.