СамокоВест

Съдът отмени текстове от Наредбата на Общински съвет-Самоков за реда за записване на деца в детските градини

Споделете ни в

Административен съд София област отмени текстове от Наредба на Общинския съвет за условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в предучилищна възраст в детските градини и училищата на територията на общината. Производството е образувано по протест на прокурор от Окръжна прокуратура – София.

Съгласно Закона за нормативните актове,  преди внасяне на проект за нормативен акт за приемане от компетентния орган, съставителят го публикува на интернет страницата на съответната институция заедно с мотивите, като се дава най-малко 14-дневен срок за предложения и становища по проекта.

„Становището на кмета на общината, изразено в докладната записка до председателя на Общинския съвет и становището на ПК по „Образование, култура, младежки дейност и спорт“ не покрива изискването за мотиви на нормативния административен акт“, се посочва в основанията към решението на съда. Мотивировката трябва да е налице преди внасянето на проекта за обсъждане, да е публикувана и да е станала достояние на всички заинтересовани лица, за да могат същите реално да упражнят правото си на предложения и становища по проекта, сочи още съдът.

С решението си  Административен съд София област отмени разпоредбите на чл. 35, ал.4 и ал.5, чл.36, ал.4 и приложение №2, т.4 от Наредбата, като осъди Общински съвет – Самоков да заплати на Софийска окръжна прокуратура разноските по делото.