СамокоВест

Съдът в Страсбург излиза с решение за царските имоти в четвъртък

Споделете ни в

Каква ще бъде съдбата на дворец „Царска Бистрица“ в Боровец, на „Ситняково“ и „Саръгьол“, на горите в Рила?

Европейският съд по правата на човека в Страсбург съобщи, че на 12 април – четвъртък, ще обяви решение по трите жалби за така наречените „царски имоти“. Решението ще е достъпно в интернет страницата на съда утре преди обед.

Спорът ще се разглежда по същество, ако съдът се произнесе в полза на наследниците на Фердинанд Сакскобургготски.

Първата жалба е подадена преди осем години – през 2010 г., непосредствено след като парламентът гласува мораториум върху разпореждането и експлоатацията на върнатите имоти. Тя е заведена от седем жалбоподатели. Наред със Симеон и Мария-Луиза жалбата е подписана и от техните братовчеди, деца на леля им княгиня Надежда. Това са гермaнските граждани Фердинанд фон Вюртемберг,, Александър фон Вюртемберг), Ойген фон Вюртемберг, Софи де Вюртемберг и Маргарет дьо Шевини.

Мораториумът бе наложен под условие – до „приемането на специален закон“ за имотите на бившия монарх, какъвто до ден днешен така и не е подготвен и приет. Тогавашният национален омбудсман Гиньо Ганев сезира Конституционния съд заради въпросния мораториум. Магистратите обаче отхвърлиха искането с мотив, че омбудсманът няма право да оспорва решения на Народното събрание, а само приети нормативни актове, засягащи правата на гражданите.

Втората жалба е от 2012 г. и е по повод на влязлото в сила решение на съда, с което се потвърждава отказът на държавата да върне на царските наследници имението „Кричим“.

 

Третата жалба е подадена миналата година след окончателните решения на българския съд, с които бе обявена за незаконна реституцията на имотите „Ситняково“ и „Саръгьол“ и те бяха присъдени на държавата.

 

Решението на Съда в Страсбург ще бъде ключово за това как ще се процедира оттук нататък по темата „царски имоти“. Все още висящи са делата за дворец „Царска Бистрица“ в Боровец, за двореца „Врана“ и стопанство „Врана“. Без решение на първа инстанция е и делото за 16 500 дка гори в Рила.