СамокоВест
Христо Ковачки

Съдебно-техническа експертиза оневинява Ковачки

Споделете ни в
Христо Ковачки
Христо Ковачки

Енергийният бос Христо Ковачки може да излезе напълно чист след съдебния процес, който се води срещу него на втора инстанция в Софийския апелативен съд. Той е на подсъдимата скамейка за данъчни престъпления, извършени в периода 2005-2008 г. чрез фиктивни сделки за доставка на машини и оборудване, като така неправомерно е получил данъчен кредит.

Днес съдът прие експертиза, според която описаните във фактурите масиви напълно съвпадат с огледите на машините в цеховете в София, Самоков, Перник и асеновградското село Леново. В заключенията се посочва, че инвентарните номера и видът на машините напълно съответстват и с описаните от Комисията за установяване на престъпно придобито имущество. Според Огнян Стефанов – един от трите вещи лица, изготвили съдебно-техническата експертиза по делото срещу бизнесмена, инвентарните номера и вида на машините напълно съответстват с описаните в комисията Кушлев машини.

По време на процеса са повдигнати въпроси във връзка с един стенд, който е продаден с няколко фактури. По думите на Стефанов те не са го виждали, тъй като не съществува в активите на фирмата. Той обаче не може да обясни защо машината е продадена на отделни елементи. Стефанов не може да даде отговор и на въпроса защо според една от представените фактури стендът е продаден през 2004 година, след като според друга той е закупен през 2005 година.

Независимо от това, съдът счете, че съдебно – техническата експертиза изчерпателно отговаря на поставените й задачи, поради което следва да бъде приета, а на вещите лица да бъдат изплатени по 400 лв.

Без въпроси от страна на прокуратурата и на защитата в лицето на адвокатите Ина Лулчева и Илиян Василев бе прието допълнението към съдебно счетоводната и банковата експертиза.
Следващото заседание е насочено за 15 май.

Припомняме, че на първа инстанция СГС осъди Христо Ковачки на три години условно с 5-годишен изпитателен срок.