СамокоВест

Съвършенство, облечено в бяло

Споделете ни в

в памет на д-р Борислав Кашъмов

В медицината беше Бог. В музиката повече от академик. Не съществува дума, която може да определи неистовата му страст към класическата музика. Като човек, д-р Борислав Кашъмов е от онези личности, дарени от Вселената с качества, които го правят съвършен. Уникалността му се проявяваше във всяко негово действие. Познавам го от близо 45 години. Като човек и като лекар. Най-напред се докоснах до музикалните му качества. Той ме запозна с класическата музика и ми показа как да я пусна да влезе в душата ми и да остане там завинаги. Виждала съм всички негови музикални съкровища. Плочи, касети, автографи от най-великите живи музиканти на миналия век. Пазеше дори билетите си от концертите, на които е бил. Всеки един запис си имаше касета-майка, която използваше единствено за презаписи. Вярвам, че колекцията му може да се сравнява единствено с тази на българското национално радио. Спомням си възторга, с който предаваше емоциите си от последното музикално събитие, на което е присъствал. Никога не срещнах друго човешко същество с такава отдаденост към музиката и музикалните таланти.

За лекаря Борислав Кашъмов всичко отдавна е казано. Казали са го хилядите му пациенти и неговите колеги. И в професията си беше съвършен. Четеше денонощно, получаваше медицински списание от цял свят, беше в час с новостите в медицината и това му даваше компетентност, от която най-голяма полза имаха неговите пациенти. Години наред той беше „довереният лекар” не само за самоковските медици, но и за всички самоковци.

В последните години от живота си показа другата страна на своето съвършенство.

Скромно прие старините си в малката къщичка, съхранила младостта му, но остана верен на пациентите си, докато и последните сили не го напуснаха.

Днес, убедена съм в това, е част от небесния оркестър на Херберт фон Караян. Свири на четири ръце с Алексис Вайсенберг, наслаждава се на божествените гласове на Борис Христов и Николай Гяуров. А великите класици заедно сътворяват една Съвършена симфония за Съвършения човек.

Людмила Цветкова