СамокоВест

Съветниците отрязаха парите на Приятелските вестници

Споделете ни в

Общинските съветници решиха актовете на Общинския съвет и на кмета да се публикуват в самостоятелен бюлетин. Той ще се издава и разпространява от общинска администрация. Всеки, който се интересува от информацията в бюлетина, ще може да си го купува от гишетата за обслужване на населението, разположени на партера на Общината, срещу минимална цена от около 20 стотинки броя. Основният мотив на избраниците ни беше свързан с финансовия интерес на общината. По предварителни разчети разходите за един месец няма да надхвърлят 150-200 лева. При това гражданите, които имат конкретен правен интерес от решенията на общинския съвет, имат право да получат надлежно заверен препис на решението при техническия секретар на съвета. Съгласно нормативната уредба те следва да получават по законоустановения ред и актовете на кмета, когато са свързани с техни права и задължения.

До майското заседание на Общинския съвет, когато избраниците ни решиха да издават самостоятелен бюлетин, решенията на съвета, заповедите на кмета и обявите с широко обществено значение се огласяваха от местните вестници. На заседанието стана ясно, че само за публикуването на решенията всеки от двата вестника – Приятел и Седмица са получавали по 400 лева месечно. Ако се направи сметка и колко заповеди на кмета и обяви за търгове, за конкурси и други подобни са оповестявани месечно финансовата инжекция на общината към печатните издания надхвърля по 1000 лева за всяко едно.  С излизането на новия вестник Самоков 365, за да бъдат поставени при равни условия, това би означавало още поне 1 бон месечно допълнителен разход от бюджета. Видно е, че с отпадането на гарантирания им приход от над 1 000 лева, вестниците „Приятел” и „Седмица” ще бъддт изправени пред сериозно предизвикателство за оцеляването си. На пръв поглед необяснима бе позицията на кметската управа най-вече по отношение на Приятелите. На всички читатели на вестници, ако все още има такива, е известна про комунистическата ориентация на вестника. През близо един век непрекъснато комунистическо управление на общината изданието, под едно или друго име, неотклонно се ползваше със специалната закрила на властимащите. Протекцията основно се изразяваше в сериозна финансова подкрепа. Всеизвестен факт за цялото население на общината е, че до вчера вестник „Приятел” беше официоза на комунистосоциалистическата местна власт.

Според информационната агенция „Как Сийка” обаче новите социалисти, които се възкачиха на кметския стол и на столовете в общинския съвет имат нов фаворит. Не е изключено решението на общинския съвет да е прелюдия към утвърждаването на „Самоков 365” за № 1 сред общинските печатни издания. Как Сийка твърди също така, че вестникът е отроче на кръга Първанов и като такова има гарантирано финансиране и без подкрепа от общинската хазна. Но както казва мечо Пух: „колкото повече – толкова повече”. Така че, може би става реч за маньовър от страна на кмета с далечна стратегическа перспектива. Ще дочакаме времето да разкрие истинските цели, ходове и карти на властниците. А до тогава ще се информираме за решенията им от специалния Бюлетин срещу скромните 20 стотинки.

 

One thought on “Съветниците отрязаха парите на Приятелските вестници

  1. И дошло време в което пак започнали да издават вестник „Работническо дело“. И биде утро социалистическо и едно внуче и един дядо седнали да коментират написаното :

    Внуче пита дядо си:
    – Дядо, слона дали може да лети?
    – Е, как ще лети бе дядовото, къде си чувал слон да може да лети?
    – Казвам ти ,че може да лети, дядо.
    – Стига ме занимава с глупости, слоновете не летят.
    – Летят, летят, прочетох го.
    – Абе момче, ти къде ги четеш тея глупости бе?
    – Ама дядо, във в-к „Работническо дело“ пише, че могат да летят…
    – Ами дядовото, да лети, да лети, колко да лети, най- много 4-5 метра.

Comments are closed.