СамокоВест

Съветниците дадоха картбланш за изграждане на голф игрище

Споделете ни в

Общинският съвет взе решение да продаде 132 общински земеделски имота с обща площ от 644,219 дка и да отдаде за ползване в срок от 10 години още 79 имота с обща площ 1389,019 дка. Парцелът от общо 2033, 238 дка се намира в землището на с. Горни Окол и кажи речи покрива цялото горнооколско поле. Мотивът общинарите да вземат това решение е постъпило инвестиционно намерение от „Маркан” ООД, а целта е  изграждане на голф игрище. Предназначението на по-голямата част от продадените имоти е ниви, а при отдадените за ползване преобладават пасищата. Продажбата следва да стане чрез публично оповестен конкурс. Минималната конкурсна цена за всички 132 имота с обща площ от около 644 дка е 322 000 лв. без ДДС, което ще рече 500 лв./дка или 5 стотинки на кв. м. По-голямо обезценяване на плодородната и благодатна българска земя надали е възможно. На тази цена не можеш си купи биля една „фафла“. Правото на възмездно ползване ще бъде учредено по същия способ, а именно чрез публично оповестен конкурс. Минималната цена за десетгодишното ползване на всички 79 имота с обща площ от 1389 дка е 225 299 лв. Това ще рече по 162 лв./дка за целия период или по 16 лв./дка за година ( като и тук цените са без ДДС, но данъкът така или иначе не касае прихода в общинския бюджет).

Буди съмнение усещането, че конкурсните условия и за двата конкурса са разработени на принципа името на спечелилия кандидат да започва с „М” и да завършва на „аркан” ООД. А иначе в инвестиционното намерение на дружеството има много привлекателни предложения. На първо място е самата инвестиция, която предвижда изграждане на Голф център с най-малко 18 дупки, клуб хаус и допълнителни проектови елементи. Минималният размер на вложените инвестиции е предвиден на 9 000 000 лв. върху територията на закупените земи и още 16 000 000 лв. върху наетите площи, или общо 25 000 000 лв. Определеният срок за въвеждане на обекта в експлоатация е до 24 месеца след издаване на строителното разрешение. Особен интерес представлява предложението за разкриване на 70 нови работни места, като 20 бр. са предвидени при въвеждане в експлоатация на обекта върху закупените територии и още 50 при въвеждането в експлоатация на обектите върху наетите площи. При рекордно високия ръст на безработица в общината, предложените работни места определено решават някои социални проблеми. Сериозният размер на инвестицията – 25 000 000 предполага също така високи обороти и съответно високи печалби. Това безспорно е в интерес и на общината. Особено ако финансовите резултати се отчитат реално и дай боже в общинската хазна постъпват действително дължимите данъци. В полза на „Маркан” ООД е и фактът, че през изминалите 20 години дружеството доказа добрите си резултати и имиджа си в бизнеса. В системата на „Маркан” са намирали препитание много наши съграждани и въпреки, че съгласно изискванията на закона, тези обстоятелства не могат да бъдат включени в конкурсните условия, доверието съвсем не е за пренебрегване.

И ако все пак в решението има нещо тревожно, то произтича от неясните икономически условия в недалечно бъдеще. Световни организации и институции бият тревога, че човечеството е заплашено от глад, който вече сериозно засяга огромни територии на планетата. Дали след 10 години и самоковските управници няма да се сетят, че никой не е по-голям от хляба, не можем да предскажем. Явно само времето ще даде верния отговор.

2 thoughts on “Съветниците дадоха картбланш за изграждане на голф игрище

Comments are closed.