СамокоВест

Събориха две незаконни къщи в циганската махала – предизборен кьорфишек или?

Споделете ни в

ciganski kvartalКметската управа направи показно събаряне на две недостроени незаконни къщи, изникнали преди дни под бившия завод „Любчо Баръмов”. Принудителната акция е в изпълнение на заповед на кмета Владимир Георгиев.
Преди това на нарушителите е връчено предупреждение да спрат строителството с предписание да премахнат лично изграденото. В отговор собствениците на незаконните постройки за броени часове издигнали по още един етаж. След получаване на предписанията, те са депозирали искане в общинска администрация за узаконяване на сградите, но са получили отказ поради липса на правно основание.
Изпълнението на принудителното събаряне стана под охрана от служители на полицията и в присъствието на чиновници от отдел „Незаконно строителство” към общинска администрация. От страна на заинтересованите се явиха не само членовете на семействата – събра се голяма група роми, които се опитаха да възпрепятстват събарянето. Възрастна циганка отказа да напусне една от къщите и беше изведена от органите на реда. След като разигра прилошаване и припадък се наложи да бъде извикана Спешна помощ, но медицинският екип установи, че няма проблем със здравето на жената.
Виждайки, че едната къща е съборена до основи с багера собствениците на втората изразиха желание да я премахнат сами, за да запазят материалите. Под контрола на полицията и на служителите от общинска администрация и втората постройка бе изравнена със земята. На място пристигнаха и някои от ромските лидери, които уговаряха общинските служители да отложат събарянето, но компромис не беше постигнат.
Въпросът е това дългосрочна политика на местната власт ли ще бъде или е предизборен кьорфишек? Както е известно, всички къщи в циганската махала са незаконни. Преди няколко години изникна и второ гето под Ридо, някои от къщите в което са истински палати. До този момент от страна на местната власт не бяха предприети никакви действия. Независимо от разпоредбите на закона, къщите никнеха като гъби. Родните ни управници не само не премахваха криминалните строежи, ами лично им осигуриха и безплатно електрозахранване. Както СамокоВест писа многократно по повод Незаконното енерго, бившият шеф на ЧЕЗ Самоков Ивайло Добруджански, в качеството му на общински съветник, направи официално изявление пред тогавашния състав на Общинския съвет, че той и екскметът Ангел Николов лично са разпоредили прокарването на кабел до новоизникналата циганска махала, за да интегрират ромите. Ами то, след като тока го плащаме ние – редовните граждани и платци на тази община, защо местните ни управници да не си правят политически Пи Ар за наша сметка. Както е казал народът – на чужд гръб и 100 тояги са малко.
Като се има предвид, че незаконните цигански къщи в общината вече са хиляди, а само 98 души са заявили желание да плащат наем за земята, за да им бъдат открити партиди от страна на Електроразпределителното предприятие, събарянето на тези две недостроени къщи замирисва на гнило. И то на много гнило в светлината на предстоящите избори за Европейски парламент, като само седмица преди това кметската ни управа, во главе с кмета Владимир Георгиев, реши да демонстрира европейска политика – демек и ние, считай БСП, сме европейци, и ние сме демократи, и при нас законът е над всичко.