СамокоВест

„Супер Боровец” ли? Надежда всяка тука оставете!

Споделете ни в

super borovecНа априлското заседание на Общински съвет-Самоков бе представен отчет на „Рила-Самоков 2004“ АД за 2014 година. Последствие се оказа, че отчетът е само проект, тъй като не е подписан от легитимен представител на дружеството, нито е заверен от упълномощен одитор. Балансът бе прочетен пред избраниците ни от представители на счетоводно предприятие „Хроника”, обслужващо „Рила-Самоков 2004“ АД. Както е известно, основна дейност на дружеството следваше да бъде реализацията на проекта „Супер Боровец”.
По случая „Супер Боровец” СамокоВест излезе с поредица от статии. Сред тях са: „Община Самоков – големият губещ от проекта „Супер Боровец” от 20 декември 2014 г.; „Супер измамата „Супер Боровец” лъсна като тиган на месечина – плачете самоковци!” от 27 юни 2013 г ; „Перачницата на пари „Супер Боровец” се разпада” от 3 юни 2012 г.; „Общински служители получават незаконно пари от фирми” от 1 май 2012 г. и т.н.
Изброяваме част от публикациите си, за да стане ясно, че и на това заседание на Общинския съвет НЕ се случи нищо, което наистина да защити интересите на гражданите на Община Самоков.
Отново бе отчетено, че и през 2014 година дружеството не е развивало никаква дейност. В същото време обаче са направени административни разходи в размер на 84 000 лева. От представения баланс стана ясно, че лихвата по кредита, възлизащ на 7 000 000 евро, или 14 млн. лева, отпуснат на „Транс Болкан Инвестмънт Лимитид” е в размер на 1 885 000 лева. От тях са получени едва 76 000 лева, неизвестно от къде. Остатъкът от 1 809 000 лева от дължимата лихва, както и нито лев от главницата, на стойност 14 000 000 лв., не са внесени в дружеството. В същото време, съгласно данъчното законодателство, „Рила-Самоков 2004“ АД дължи данък печалба, каквато би трябвало да реализира от лихвите по кредита. Данъкът е на стойност 150 000 лева – близо два пъти по-висок в сравнение с причудливите 76 000 лева, приход. Е на това му се вика: „Те ти, булка, Спасовден!”.
При разискванията лъснаха още парадокси, свързани с измамата „Супер Боровец”, която сама по себе си е един трагичен фарс. Оказа се, че дружеството няма легитимни представители, тъй като новоизбраните изпълнителни директори, не са надлежно вписани, а вписаните са се отказали от управлението. Не са вписани и новоизбраните представители на Община Самоков – адв. Екатерина Вададжийска и Георги Димитров. В регистрите продължават да фигурират досегашните представители на Общината – инж. Юри Бодуров, и инж. Евелина Перфанова. На заседанието на Общинския съвет присъстваше и инж. Бодуров, тъй като същият продължава да е държавен служител в Общинска администрация, в качеството му на гл.инженер на Община Самоков. Бодуров отказа да вземе отношение по случващото се в дружеството, независимо, че все още по документи е Председател на Съвета на директорите на „Рила-Самоков 2004” АД.
Изводите – за вас!
Цитираме само позицията на общинския съветник от „Самоковци за Самоков” инж. Петър Георгиев. „5 души са взели милиони от този балон – „Екуест”, Симеон Пешов. Само Общината не е получила нищо. Какво си забиваме главите в цветето.”, заяви съветник Георгиев.
В крайна сметка общинарите решиха.
– Общински съвет Самоков не приема предложения проект за отчет на „Рила-Самоков 2004“ АД за 2014 година.
– По отношение на отпуснатия заем от 7 000 000 евро – Община Самоков да предяви пред мажоритарния собственик искане за компенсация на претърпените загуби и пропуснати ползи в размер на 2 000 000 евро.
– Кметът да предприеме действия по прекратяване участието на Община Самоков в „Рила-Самоков 2004” АД, включително като предложи на останалите акционери да изкупят акциите на Общината.
Съдейки, обаче, по всичко случило се и НЕслучило се в 11-годишната сага, наречена „Супер Боровец”, без никакво колебание можем да заявим:
Надежда всяка тука оставете!

One thought on “„Супер Боровец” ли? Надежда всяка тука оставете!

  1. Виц …
    На общинско събрание решили да изберат име на ТКЗС-то. Станал председателят и казал:
    – Аз предлагам да го наречеме ТКЗС „Ленин“ ! /Ръкопляскания/
    Станал партийния секретар и казал:
    – Аз предлагам да го наречемe ТКЗС „Сталин“ ! /Ръкопляскания/
    Станал и Вуте па рекъл :
    – Другари я викам да го кръстим „Суперборовец“ !
    – Вуте к’во е това ? – попитал го председателя.
    – А бе и я не знам , а ма ми звучи супер ..

Comments are closed.