СамокоВест

Студенти докоснаха Рилския манастир

Споделете ни в

„Project RILA” е ежегодна експедиция на студенти под мотото „Докоснах Рилски манастир”, която обхваща множество от изследователски сфери. Главните цели на това теренно проучване са да се разширят знанията, да се анализират наблюденията над студентите, които посещават манастира за първи път и да се направи иновативна международна визитка на културния паметник чрез тематични задачи с творческо мислене. Спонсор на този проект е Националното представителство на студентските съвети. До момента материали са превеждани от български на английски, френски, испански, хинди. Предстои да се добавят още езици.

Проект RILA е с номинация за годишна награда от Българска асоциация по информационни технологии през 2014г. През 2015г. представя България на европейски конкурси за проекти, свързани с културното наследство и студентското творчество. През 2016г. е един от проектите, които представят България на конкурса „Европа Ностра” в категорията за образование и осведоменост. Изследователското пътуване е в списъка с инициативи, с коитo Атанас Нейчев и екип са наградени с второ място на Националния конкурс „Носители на просвета 2016”, под патронажа на министъра на образованието и науката.

Eкспедицията се организира за трета поредна година с титулярния лектор гл.ас. д-р Венета Савова, преподавател по старобългарска литература от Софийски университет „Св. Климент Охридски”.  В началото на следващото лято ще бъде последното пътуване до Рилски манастир под мотото на тази инициатива, но организаторите ще продължат традицията с друга дестинация.

Повече информация ще бъде качена на личния блог на организатора Атанас Нейчев с превод на няколко езика.