СамокоВест

Стотици самоковци протестираха срещу изграждане на лагери за мигранти

Споделете ни в

Самоков се вдигна на бунт. Недоволството на хората е породено от опасенията, че в града ще се открива център за мигранти. Преди дни излезе информация, че представители на МВР и на Министерство на отбраната са правили оглед на бившите военни поделения в града. От МВР потвърдиха, че са правени огледи в бившите казарми, но не е предвидено там да се настаняват бежанци.

Като евентуални места за изграждане на бежански центрове се сочат и селата Говедарци и Гуцал. Тревогата се засилва и от обстоятелството, че държавата е прехвърлила собствеността на бившия Пансион и училище за деца, лишени от родителска грижа, в Гуцал на община Самоков.

Стотици излязоха днес на площада. Протестиращите заявиха, че са притеснени за сигурността и хляба си. Те изтъкнаха като основен мотив, че Самоков е курортен център и един лагер ще повлияе зле и на туризма, и на бизнеса. Организаторите поясниха, че никой не е попитал хората. Все пак ние сме властта – подчертаха те и допълниха, че са разбрали за намеренията да се изграждат лагери за бежанци в община Самоков от медиите и от трибуната на Народното събрание.

Според кмета Владимир Георгиев главната причина е липсата на достатъчно информация и диалог. Той заяви, че е научил за проблема също от парламентарната трибуна. „Ако такова решение се вземе от Министерския съвет или от Народното събрание ще бъде изключително негативно“, заяви кметът.

Организаторите на протеста твърдят, че нито една политическа сила не стои зад инициативата.

Миналия петък на парламентарен контрол Корнелия Нинова и Радослав Стойчев са депозирали питане има ли намерение от стана на Агенция на бежанците или МВР за изграждане на лагери за мигранти на територията община Самоков.

В отговора на Румяна Бъчварова се твърди, че не е предвидено да се откриват центрове – нито в Хасково, нито в Софийска област.

Протестиращите обаче заявиха, че предстои национален протест, в който също ще участват.

One thought on “Стотици самоковци протестираха срещу изграждане на лагери за мигранти

  1. Очевадно е, че зад тези протести стоят комунетата. Те добре знаят как да експлоатират страховете на хората, а целта им е предизборно да клатят властта. Жалкото е, че лапнишаранковците не се усещат, хващат им се на въдиците и им реализират мероприятията.

Comments are closed.