СамокоВест

Стотици кюстендилци въоръжени с черешово топче продължават протеста срещу избора на Бат Сали

Споделете ни в

sali protest dupnica kiustendilСтотици хора въоръжени с черешово топче се събраха в центъра на Кюстендил на протест срещу избора на Александър Методиев Бат Сали за депутат от региона. Методиев е водач на листата на ДПС в 10-ти МИР. Мотото на протеста е – „Да спрем подмяната“. „Този кандидат е получил 864 гласа от близо 62 000 гласували. Неговото обявяване за народен представител от нашия район е абсолютна подмяна на вота на гласувалите за всички политически партии в 10-и МИР“, са категорични протестиращите.
Кметът на града Петър Паунов заяви пред събралите се хора, че Кюстендил ще бъде рибената кост в устата на ДПС и няма да позволи подобен ход от страна на партията в регион, където няма етнически турци, където ДПС получава най-ниския резултат в цялата страна – 1.47% – 864 гласа.
И социалисти от „Позитано” обявяват, че са солидарни с протестиращите кюстендилци. Според тях феноменът Бат Сали бил продукт на Мая Манолова. „ Именно тя скрои на своя избирателен район този мръсен номер, създавайки и налагайки така Изборния кодекс, че да могат да се пробутват чрез партийни манипулации подобни недоносчета като Бат Сали”, заявяват червените. Проблемът е, че преди европейските избори, когато бе готов новият изборен закон подобни преференции трябваше да обслужват интересите на коалицията ДПС и БСП. Тогава въпреки предложението на политици от ГЕРБ Манолова отказа да бъде създаден избирателен район „Чужбина” и в него да се събират гласовете отвън. Необходим им беше точно този механизъм за да могат да пробиват със свои депутати в райони където няма избиратели на ДПС, коментират на „Позитано”. Според социалистите в ДПС много добре са знаели, че в Кюстендилско ромският бос, забъркан в афери с кражба на електроенергия и други далавери няма шанс да стане депутат, но явно предварително са имали уверения, че гласовете за тях от Турция могат да се прехвърлят там, инак няма логика да издигат кандидат на място където няма реални избиратели.
Затова кметът Петър Паунов настоя за промяна на избирателната система. Според него експериментът с преференциалния вот се е провалил. По думите му е необходима мажоритарна избирателна система, за да могат хората да бъдат представлявани от тези хора, за които са гласували, а не наложени им от някакъв математически модел.
Участниците в протеста се включиха в подписка, с която искат промяна на решението на ЦИК, защото те са убедени, че ДПС ще получи мандат от тяхната област. Подписката ще бъде депозирана в ЦИК.

One thought on “Стотици кюстендилци въоръжени с черешово топче продължават протеста срещу избора на Бат Сали

  1. Жалко! Изглежда това е „каймакът“ на циганската общност в Самоков!

Comments are closed.