СамокоВест

Стартира вторият транш на хранителни помощи за социално слаби

Споделете ни в

pomoshtiОт днес, 2 декември, Българският червен кръст стартира втория транш за раздаването на хранителни помощи на най-уязвимите граждани, по програма „Разпределение на храни от интервенционните запаси на Европейския съюз“. Инициативата се финансира от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и 2013 е шестата и последна година за прилагане на програмата. По време на втория етап в 340 раздавателни пункта на БЧК ще бъдат предоставени над 8 тона хранителни продукти. Пакетите за всеки правоимащ включват по 2 кг ориз, 5 кг захар, 5 л олио, 1 кг фасул, 2 кг леща, 1 кг конфитюр, 2.5 кг мед, 900 г обикновени вафли и 1 кг картофено пюре. Тези, които не са взели своите пакети с храна по време на първия транш ще могат да получат цялото полагащо им се количество продукти сега, по време на второто раздаване. След окончателното приключване на програмата нераздадените хранителни продукти ще бъдат предоставени на социални и психиатрични заведения в цялата страна.

Право на безплатни храни имат 8 целеви групи, които са определени от Агенцията за социално подпомагане. Това са хората, получили помощи за отопление през последния отоплителен сезон; тези, чийто доход не надвишава официално определената линия на бедност, на които е отказана помощ за отопление за настоящия отоплителен сезон; майките (осиновителки), получавали през 2012 г. месечни помощи за дете до една година; хората, получили през изминалата година месечна добавка за дете с увреждания.

Обявените от ДФ „Земеделие“ пункт за община Самоков и дати за раздаване на помощите са: За селата – пункт на улица „Буздлужа № 2 от 02.12 до 06.12. 2013 година; за град Самоков – пункт на улица „Буздлужа № 2 от 09.12 до 15.12.2013 година.