СамокоВест

Станишев отвръща на удара – задължително гласуване!

Споделете ни в

Sergei-StanishevСлед като вчера Лютви Местан нанесе удар под кръста на парламентарния си партньор – БСП, обявявайки се за предсрочни избори, днес Станишев свика на пожар пресконференция. На нея лидерът на социалистите заяви, че партията му е готова за избори, но желае въвеждането на задължително гласуване. Както е известно задължителният вот ще намали електоралната тежест на ДПС. Пред медиите Станишев заяви: „Сами по себе си предсрочните избори няма да решат проблемите на страната”.
„Необходима е легитимност, а тя се постига само ако гласът на хората наистина тежи. Рестартът на държавата за силно демократично и легитимно управление изисква на този етап промени – законодателни и конституционни, ако е необходимо, които да доведат до задължително гласуване“, аргументира въвеждането на задължителното гласуване лидерът на левицата. „Конституционните промени могат да се реализират достатъчно бързо при добра воля. Това не е шок за хората. За това има събрани подписки за референдум”, каза още той.
Напомняме, че когато президентът Росен Плевнелиев предложи въвеждането на задължително гласуване, БСП се противопостави на идеята. Види се, промяната в позициите на столетницата са продиктувани от изявлението на Лютви Местан, въпреки твърде витиеватите отговори на Станишев. „Не зная коя партия би спечелила или загубила от такава сериозна промяна“, каза той и продължи „Имаме полулегитимна демокрация, изборите се превръщат в пазар“. „Има нужда от масирано участие на хората в изборите, за да поемат съдбата на България в свои ръце. Смятам да потърся подкрепа за това и от Националния съвет на БСП, както и от парламентарните и извънпарламентарните политически сили“, посочи соц. лидерът. Той не изключи възможността задължителното гласуване да се реализира и през референдум.
По време на пресконференцията стана ясно, че ГЕРБ ще подкрепи идеята за задължително гласуване.
В тази връзка заместник председателят на партията Цветан Цветанов припомни, че ГЕРБ-ерите са участвали активно в подписката за инициирането на референдума за изборното законодателство, част от която е и искането за задължително гласуване. Цветанов добави, че депутатите от партията ще подкрепят промени в конституцията по въпроса. Ако все пак не се съберат достатъчно гласове в пленарна зала бившият вътрешен министър обясни, че би било добре да се проведе референдум заедно с предсрочните избори за НС. Така според него ще се повиши и избирателната активност на вота.
За да се случат промените в конституцията още в мандата на този парламент те трябва да бъдат подкрепени от още най-малко 4 народни представители, извън групите на ГЕРБ и БСП. Необходимо е мнозинство от 3/4 или 180 гласа, а социалистите и герберите имат общо 176 депутата. Недостигащите 4 гласа биха могли да се добавят от „Атака“, които също неведнъж са се изказвали в полза на задължителното гласуване.
„Нямаме решение дали да подкрепим инициативата на БСП, но задължителното гласуване е наша кауза от години“, коментира депутатът от групата на националистите проф. Станислав Станилов и припомни, че партията му е внасяла дори законодателни инициативи по въпроса, но тогава всички са били против нея.
Лидерът на БСП коментира още, че оставката на правителството сама по себе си няма да реши проблемите на страната. „Вчерашната позиция на ДПС изключително много затруднява перспективата и работата на кабинета в неговата действия, независимо от конкретните варианти и времеви срокове. Защото не е важно какви са сроковете за правителството, а какво може да свърши за държавата. Самото им формулиране и поставяне демотивира министрите и държавната администрация и не позволява да се провеждат дълбоки реформи“, каза Станишев. Той заяви, че изборите не бива да бъдат протакани. Според него отлагането им с година не е уместно, защото няма среда за успешно реализиране на дългосрочни приоритети. Лидерът на БСП призна, че е бил изненадан от вчерашната позиция на ДПС въпреки, че двамата с Местан са имали разговори след изборите.
На настойчивия въпрос на журналистите ще си подаде ли оставката, Станишев отговори по познатия тертип. Той уточни, че във вторник БСП ще проведе Национален съвет, на който левицата ще обсъди как да продължи работата си занапред.
„Както знаете, във вторник Националният съвет на БСП ще направи своя цялостен анализ и за резултатите от изборите, и за работата на правителството, и за политическата ситуация, ще вземе решение за нашите действия – както в БСП, така и в политическото и публичното пространство“, посочи Станишев.