СамокоВест

Срив на доверието в институциите. 46% недоволни от политиката на Борисов, срещу 20% одобрение

Споделете ни в

prouchvane statistikaПреместването на обществения фокус върху корупцията по високите етажи на властта и спад в одобрението за всички ключови институции – това са част от изводите от изследването на общественото мнение през март 2016 г. на „Алфа Рисърч“. Корупцията и липсата на реформи убиват доверието в управляващите.
Продължава спадът на одобрението за премиера Бойко Борисов. 20 на сто от запитаните дават положителна оценка на работата на министър-председателя, докато 46% са недоволни от политиката му. Като фактори в тази посока социолозите отчитат острата политическа конфронтация, персоналните атаки и смените на министри (Христо Иванов, Тодор Танев).
В същото време оценката за спирането на големите обществени поръчки по разпореждане на Борисов е положително. Запитаните одобряват спирането на обществени поръчки, но не вярват, че това е борба с корупцията. Мнозинството от тях не смятат, че спирането на поръчките е „политическа воля за борба с корупцията.
Неодобрението към кабинета възлиза на 60 %. Отново най-отчетлива е обществената критика към секторите, свързани с икономика, финанси, правосъдие и вътрешен ред, отчитат от „Алфа Рисърч“. Липсата на видимо подобрение в традиционни икономически отрасли, придружено с увеличаване на данъчната тежест, увеличава неодобрението към министрите на икономиката Божидар Лукарски, на финансите Владислав Горанов, на енергетиката Теменужка Петкова, на туризма Николина Ангелкова.
Блокирането на реформата в МВР и съдебната система, поставя министрите на вътрешните работи Румяна Бъчварова и на правосъдието Екатерина Захариева сред най-критикуваните членове на кабинета. Одобрението за МВР и полиция е в границите на 18%, срещу 43% – 49% неодобрение. Критично ниско продължава да е доверието в институциите на съдебната власт: прокуратура – 6%, срещу 65% недоверие; съд – 8% срещу 63% недоверие, сочат данните на „Алфа Рисърч”. Главният прокурор Сотир Цацаров запазва 11 на сто одобрение, но отрицателните оценки нарастват до 49%.
Одобрението за дейността на парламента спада под критичната граница от 10 на сто. Към момента то е едва 9%, срещу 55% неодобрение. За разлика от правителството, Народното събрание не получава подкрепа дори от привържениците на партиите от управляващото мнозинство.
3 пункта губи президентът Росен Плевнелиев според резултатите от „Алфа Рисърч”. Той продължава да се ползва с едни от най-високите нива на одобрение сред институциите – 25%, срещу 37% неодобрение.
От силовите органи – армия, полиция, МВР – единствено армията остава с положителен баланс. 28% от българските граждани имат положително отношение към нея, срещу 24% отрицателно и 48% – неутрално.
За първи път след тоталния срив на доверието към БНБ в резултат от аферата КТБ, положителните оценки за националната банка бележат лек ръст, но все още остават два пъти по-ниски от отрицателните (16% срещу 32%).
Проучването на  „Екзакта Рисърч Груп” също регистрира спад на общественото доверие към основни държавни институции, като най-много е пострадал публичният образ на прокуратурата и на съда. Понастоящем прокуратурата и съдът са одобрявани от по 7%, а одобрението към главния прокурор възлиза на 14%. Неодобрението към прокуратурата за последните пет месеца нараства с 13%, а към съда с 12%.