СамокоВест

Среща с Никола Гигов и Елена Хайтова – възродители на духа и гордостта български

Споделете ни в

Никола Гигов и Елена Хайтова се представиха пред самоковските си почитатели с най-новите си книги. Домакин на срещата отново беше Общинската библиотека, чиито врати винаги са гостоприемно отворени за творчеството и таланта. Елена Хайтова е автор на книгите “Баща ми – най-дивият разказ”, “Сама сред звездите” за Валя Балканска, “Безумният Орфей” – за нейния съпруг Никола Гигов. В най-новата си творба – „Гладиаторът Хайтов”,  Елена разказва за многобройните битки на баща си за чистота и опазването на българския език, за  гората и за българската природа. Но най-епична ще си остане битката му за гроба на Васил Левски. Родопският майстор на словото вярва до последния си дъх, че костите на големия син на България не гният забравени в гробището на престъпниците край София. Убеден е, че родолюбиви българи са прибрали тялото и са го погребали в църквата „Света Петка Самарджийска”. Откритият преди години, при строителството на Ларгото, скелет под олтара на църквата предизвика ожесточени спорове – това мощите на Апостола на свободата ли са или не! Николай Хайтов си тръгна от Земята преди края на полемиката, но наследниците на писателя и поддръжниците на тезата, че това е гробът на Васил Левски продължиха неговата битка. Вече до входа на храма е поставена паметна плоча и духът на Хайтов намери покой и отрада. „Защото моят баща беше болен от болестта наречена всенародна любов”- каза през сълзи Елена Хайтова.

„Летим към чуждото, пълзим към родното – неслучайно тази мисъл е водеща за творчеството ми. Аз преобръщам пластовете пепел на древните векове, за да хвана Орфеевия огън, да възродя духа и гордостта на българите. Корените са нещо, с което никога човек не трябва да прави компромис. Народът ни е гениален – създал е 300 000 народни песни, въпреки робствата. Франция има 8000 народни песни, Германия има 50 000 народни песни. Иван Вазов е казал: Родопите са море от песни. Аз съм доказателство: 50 години пиша и бродя, не можах да преплувам това море.” още с първите си думи Никола Гигов прикова цялото внимание. Словата изречени тихо, но с много вътрешна сила намериха отклик в сърцето на всеки един от присъстващите. Известният изследовател-орфеист е познат на самоковци не само с творчеството си. Той гостува за втори път в нашия град. При първата си среща възродителят на духа и гордостта български си спечели много почитатели и ценители. Днес те са още повече. Никола Гигов е автор на 50 книги с поезия и проза и е носител на 100 национални и 15 световни награди. Седем от неговите книги са издадени в чужбина в превод на 20 езика. Признат е като най-големия изследовател-орфеист, за което говорят рецензиите на 55 професори от цял свят. Писателят е включен в световната класация “Великите мъже на ХХІ век” от Американския биографичен институт на САЩ. През 2008 г. неговият филм “Мистериите на Орфей”, създаден заедно с Тодор Ялъмов и Атанас Панчев, беше представен в Париж. Н. Гигов е носител и на други световни отличия. Удостоен е със “Златен медал за България” от САЩ и със световната награда на името на Леонардо да Винчи, връчена му в Кеймбридж, Великобритания.

Никола Гигов представи и защити тезата си, че Българската земя е родина на първото буквено писмо в света. Според Гигов, това свещено буквено писмо е създадено през 13-ти век преди новата ера, когато е живял Орфей. Писателят се аргументира със свои лични разкрития, направени на Античния театър в Пловдив. Той е открил надпис на протокирилска азбука с изписано името на Орфей. Надписът се намира на 10-ти ред в източния сектор от сцената на Античния театър. Буквите са големи повече от половин метър, издълбани са върху самия мрамор през втори век от нашата ера. На 10-ти ред в същия източен сектор на Амфитеатъра има изписани още две думи – Дос и Родопи, издълбани върху мрамора също на протокирилска азбука.

Другата нова находка на родопския творец е монета от Пловдив, сечена през 2-ри век по времето на строежа на Античния театър. На нея е изобразена жена, която държи цвете, и е олицeтворение на Родопа планина. На монетата отдолу с букви е изписано името Родопи, а отгоре – името Филипопол. По изображението на тази монета Никола Гигов е открил реалното Орфеево цвете край смолянското село Гела.

„Питам се – защо България забравя? Та ние сме дали пример на целия свят с Орфей, за когото в енциклопедиите пише: най-големият смъртен поет и музикант в целия свят. Велики умове като Леонадро да Винчи и Виктор Юго са го възпявали. Френският поет Гийом Аполинер пише: Орфей, по-виден от 7-те чудеса на света. Бившият френски президент Шарл дьо Гол казва: България е мостът, по който античната култура дойде в Европа.” продължи размислите си на глас писателят.

Откровенията на Никола Гигов са свързани не само с древното величие на българските земи. Най-голямата му вяра е, че на България предстоят славни дни. „Още в Орфеевите книги и в апокрифните древни български скрижали е записано: Бъдещето е на българите! С времето тази мисъл се превърна в мое верую. България е една феникс птица. Винаги искат да й издигнат клада, да я изгорят и изпепелят, да я затрият от картата на света, но тя като всяка феникс птица, се преражда, става по-нова и по-жизнена” – каза писателят. В книгата си „Трънен венец от рая” Никола Гигов представя способността на българската нация със своята жертвоготовност да изнесе тежестите на съвремието. В най-новата си творба „Клада за феникс” писателят доизгражда този образ. „Фениксът е птицата, която, когато дойде мигът, се самозапалва и изгаря под парещите лъчи на жаркото слънце. Но изгаряйки, вътре в нея остава един зародиш, който започва като какавидата да расте, за да се роди нов феникс. По подобен начин аз виждам България, която непрекъснато се възражда. С книгата си искам да вдъхна кураж на българите и да предам моята вяра в доброто бъдеще на страната ни.” – огънят в съкровената изповед на писателя припламна и в очите на присъстващите и дълго ще свети в душите им.

Със същата отдаденост Никола Гигов работи и за популяризиране на детските ни дарования.  Той е инициатор на ежегодния фолклорен конкурс Орфеево изворче”.

Затрогващ песенен подарък на гостите на Самоков – писателите Елена Хайтова и Никола Гигов, и на техните почитатели, поднесе детската вокална група „Медени звънчета” с ръководител Даниела Георгиева, които не веднъж са печелили отличия на конкурса. Великолепното им изпълнение бе свежа, живителна влага за посятото семенце, че България е била и ще пребъде!