СамокоВест

Среща с журналиста Румен Стоичков някъде там, преди забравата

Споделете ни в

Общинска библиотека „Паисий Хилендарски“ е домакин на срещата с историка, журналист в БНР, Румен Стоичков. Харизматичният събеседник ще представи сборниците си с пътеписи „ Някъде там“, „Из стръмнините на България“, „Преди забравата“.

Румен Стоичков е роден в София. Завършил е специалност „Българска филология“ и „История“ в Софийския университет „Св.Климент Охридски“. През 1988 година постъпва на работа в БНР, където работи и сега като един от водещите на много популярно и днес предаване „Нощен хоризонт“.

Има стотици репортажи за малки градчета и селца, манастири, рухващи църкви, сиропиталища, болници, читалища. Стремежът му е да покаже проблемите в места, които държавата или местната власт са забравили, да посочи пътя към тяхното решаване, да помогне, да предизвика обществена дискусия…

Румен Стоичков е носител на Специалната награда на журито от Медийния фестивал в „Албена“ през 2005 година – за репортаж от психиатричната болница в с. Пастра, община Рила. През 2007 г. е носител на Годишната награда на СБЖ в раздел „Радиожурналистика“ – за репортерско разследване, показващо недомислиците и униженията, на които са подложени българските граждани от фирмите ни за автобусни превози из Европа.

През 2012 година получава втора награда за репортаж за Източните Родопи – в конкурса на проекта „Новото тракийско злато“. През 2015 г. печели Националната награда“Златна кана“ на фондация „Съкровищата на Панегирик“ за цялостно журналистическо и литературно творчество. Отличен от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите с приза „Пазител на традициите 2015″ в категорията „Личност“.

В първата му книга „Преди забравата“ намират място 75 негови публикации, разказващи предимно за малки населени места в България, както и за българските етноси в съседни страни.

Нейно своеобразно продължение е втората му книга „Из стръмнините на България“. Тя също съдържа 75 негови публикации и над 500 цветни снимки.

Книгата е място, в което са си дали среща преданията, легендите, историята, тъжните песни и хипотезите за произхода на едно или друго изчезващо или трудно достъпно селище заедно с умението на автора да вплете в едно органично цяло журналистически текст – със стотиците цветни снимки, направени от него из друмищата на страната.

Емоционалната поредица се обогати скоро с последната, трета книга – „Някъде там“. В нея е скрита историята на малките селца в България и на това, което ги прави уникални. „Някъде там“ ще откриете истории, легенди и събития, забравени от историята. Някъде там… из България.

Места, за които трябва да се знае повече, задължително да се посетят и да се докосне човек до магията им, до тяхната неповторимост и уникална красота. Част от пътеписите разказват за досега на Румен Стоичков до красотите край с. Марица, Костенец и Ихтиман. Общински библиотека „Паисий Хилендарски“ кани читателите си днес ( 7 юни ) от 17, 30 часа в читалнята на вълнуваща среща с пътеписите на Румен Стоичков.