СамокоВест

Според проучване на “Галъп” доверието в Реформаторския блок е нараснало с 1% за месец

Споделете ни в

Протестите срещу правителството на Пламен Орешарски получават все повече обществена подкрепа, показва изследването на „Галъп интернешънъл“ за месец ноември. След като месеци наред обществото беше разделено почти поравно в отношението си към съдбата на правителството, студентските действия са довели до очакван ръст при различните индикатори, които сочат непопулярност на правителството – подкрепата за протестите, желанието за предсрочни избори, искането за оставка и т.н. се покачват с няколко пункта. През октомври “за” и “против” оставката на правителството са били равен брой хора – 41%, докато през ноември за оттеглянето на кабинета са се обявили 48%, а срещу оставката – 37%. Анализаторите от социологическата агенция определят това като „нов етап по отношение на общественото съзнание“ и „повишаване на обществената тревожност“. Все пак се застраховат, че е нужно да се направи и изследването през декември, за да стане ясно дали е устойчива тенденция.

Процентите на електоралните нагласи на основните партии показват известна промяна. Ако изборите са сега 21,4% биха гласували за БСП, 18,1% за ГЕРБ, 6,7% за Реформаторския блок, 5,9% за ДПС, а 2,4% за „Атака“. Данните сочат, че и ГЕРБ, и БСП получават с близо процент по-ниска подкрепа спрямо октомври, а Реформаторският блок получава с процент повече. Николай Бареков събира 1,6% одобрение в открит въпрос т.е. без изрично посочени отговори, от които запитаните да избират. Изследването, известно като „Политически и икономически индекс“, е проведено в периода 31 октомври – 7 ноември сред 1012 души.

Традиционният въпрос накъде върви България пък показва, че вече повече от 70% от българите са песимистично настроени. От Галъп посочват, че ако в идния месец, това се окаже тенденция, ще бъдем свидетели на стойности, които не са познати от 90-те години насам. Допълнително се „отваря ножицата“ при правителството, където доверието е едва 26% срещу 65% недоверие. Почти безпрецедентна е ситуацията и при президента – доверието в институцията спада до нива от 30%, а недоверието стига близо 60%.

Тепърва предстоят най-тежките месеци за властта – зимните месеци, заявяват от Галъп и посочиха, че ако има някакъв фокус в това управление е застъпването на социалния елемент. Затова организирани от синдикатите или спонтанни социални протести биха утежнили сериозно ситуацията на това правителство много, защото ще бъде директен удар по лайт мотива на цялото това управление, а именно – социалният елемент, смятат от Галъп.