СамокоВест

Според Калоян Методиев левият завой е невъзможен

Споделете ни в

Подманени от социални проблеми, улични демонстрации, предстоящи избори и мнения на дежурни анализатори, мнозинството политически формации се впуснаха да правят ляв завой. Особено любопитно изглеждат напъните на някои “десни” в тази посока. Лидерът на бившите управляващи обяви, че е дошло време за лява политика. Човекът имаше и време, и властови комфорт да го направи. Разполагаше с дясна легитимация от останалите страни членки на ЕС. Имаше възможност за реформи. Само че политиката му на моменти беше по-лява и от тази на социалистите – игра по свирката на синдикати при всяка заплашителна дума, вдигане на минималната заплата, отказ от реформи, раздуване на държавния апарат, облагане с данъци на лихвите на влоговете… може би има още много неща. Поредният му политически маньовър по-скоро е оцеляваща мимикрия.

Вторият десен субект, партията начело с Меглена Кунева, също развя (кокетно и тайничко, че нали вя друго цяла година) знамето на лявата политика. Представените 31 програмни точки на партията са пропити с нереален популизъм. Например, намерението всички лекарства за деца до 7 годишна възраст да са безплатни. Звучи социално и гали ухото, но ако се постави в по-широк контекст нещата придобиват други очертания. Какво би донесло това, при положение, че в държавата има много голямо малцинство, което се издържа от детски надбавки и „производство“ на деца? Така ли ще го мотивираме да спре трагичния си начин на живот? „Инвестицията“ със сигурност е насърчителна за „бизнесмени“ от този род, но непосилна и пагубна за бъдещето на държавата  При подобни предложения човек си мисли, че за неговото семейство би било добре, но то, както и всички останали, се намират на един кораб. Колкото и да ти е хубава каютата, като почне целия да се пълни с вода ще стигне и до теб.

Останалите, т.нар основни политически сили, до такава степен са смесили либерално, социалистическо, националистическо, че е трудно да се определи ясна политическа физиономия. Няма единствено консервативна партия с нормални хора и смислени позиции, просто защото не е модерно. Със сигурност всички зелени, екологични организации трябва да си отидат в крайно левия спектър, където е логичното им място. Позата на сърдитото дете и идеята да се правят на десни вече изглежда нелепо. Докато има инвалиди менте, раздути държавни щатове, източване на здравна каса, помощи за всяко дете след второто и т.н., левият завой, за тези, които искат да го правят, е невъзможен. А когато тези въпроси се решат, от ляв завой вече няма да има смисъл.

                                                                                                                     Калоян Методиев