СамокоВест

Според Галъп 7% биха гласували за Реформаторския блок

Споделете ни в

reformatorski blok7 % от българите биха гласували за Реформаторския блок, ако партиите в него се явят заедно на избори. Това показват данните от изследване на „Галъп интернешънъл” сред 1013 пълнолетни респонденти чрез пряко интервю по домовете между 1 и 8 август. Резултатът от 7% изследователите получават при социологически експеримент с въпроса: “ДСБ, Движение България на гражданите, Зелените, партията на Касим Дал, личности като Мартин Димитров и други започнаха общи политически действия под името Реформаторски блок. Ако този блок се яви заедно на избори, бихте ли гласували за него?”. На другия въпрос “Въпреки че изборите за парламент отминаха, ако те се проведат сега, за коя партия или организация бихте гласували?” резултатите са следните: Движение “България на гражданите” – 2,6%, ДСБ – 1,5%, СДС – 1,4%.

Ако изборите са днес, БСП биха подкрепили 21,7 % от респондентите, ГЕРБ – 17,5, ДПС – 6%, НФСБ (партията на телевизия СКАТ) – 2,5% и “Атака” – 2,4.

44% от българите подкрепят протестите срещу правителството на Орешарски, 42 – се обвяват против демонстрациите, а 14% отговарят “не мога да преценя”. Същевременно 40% от респондентите са категорични, че кабинетът “Орешарски” трябва да подаде оставка, а 38% са против оттеглянето на правителството.

Помолени да изберат конкретни опции за това кога да са новите избори, респондентите очертават с отговорите си следната картина: за избори веднага са 15 на сто, а 17 на сто се спират на опцията „до 6 месеца”. 19% са за избори заедно с европейските през май догодина, 5% предпочитат избори до една година, 23% избират отговора „след 4 години (след изтичане на редовния мандат)”, а една пета не могат да преценят.

Известен спад в доверието се отчита към президентската институция, констатират от “Галъп”. През август доверието към Росен Плевнелиев е 37%. Според социолозите, процесът е закономерен – всяко пряко включване на президент в текущия политически дебат в последните години е било свързано с изгубване на част от подкрепата. 45% от запитаните са на мнение, че президентът Плевнелиев не действа безпристрастно срещу 30% на противоположното мнение. Данните от идните месеци обаче ще покажат дали става дума за трайна тенденция в мненията.

Източник OFFNews