СамокоВест

Спират полски картофи заради нередовни документи

Споделете ни в

От Българска агенция за безопасност на храните  са засилили фитосанитарния контрол на входните гранични пунктове заради разрасващия се внос на картофи от Полша. Това информираха от пресцентъра на Хранителната агенция. От агенцията са дали указания за извършване на задължителен документален контрол на всички пратки с картофи, внасяни от Полша към България. Съответните органи вече са уведомени.

В рамките на изминалата седмица граничните инспектори са задържали 161 тона картофи с полски произход, които не са търгувани с необходимите за това документи. Шест от общо седемте пратки са върнати към държавата-износител, а една е насочена за унищожаване.

Движението на картофи с произход от Полша на територията на Европейския съюз е строго регламентирано от Полското законодателство. По тези причини всяка партида предназначена за страни от ЕС, включително и за България, задължително следва да бъде  придружавана от постановените за това докумнети. На първо място произведените в Полша картофи трябва да притежават сертификат, издаден от полските фитосанитарни власти, който удостоверява, че пратката е лабораторно изследвана. Задължително е да се представи оригиналният документ. Пратките трябва да са пломбирани с пломба на съответните власти, като номерът на пломбата се вписва в Международната товарителница. Необходимо е и предварително уведомление от Българската агенция за безопасност на храните , изпратено от полските власти за всяка предназначена за България пратка. То трябва да съдържа данни за фирмата-получател, регистрационен номер на камиона, номер на сертификата, зоната за произход и регистрационен номер на производителя. Информацията задължително трябва да бъде изписана на етикета на всяка опаковка картофи, която да включва регистрационен номер на производителя и/или на фирмата, която складира, опакова или преопакова на територията на Полша, както и статистически код на местността, в която зеленчукът е произведен.