СамокоВест

Спират делото за джамията

Споделете ни в

djamiq samokovДелото по претенцията на Главно мюфтийство върху собствеността на Байракли джамия – Самоков по всяка вероятност ще бъде стопирано. Причината е висящ спор между мюсюлманското ханефитско изповедание, привърженик на което е Недим Генджев, и Главното мюфтийство. Спорът може да спре всички дела за собственост върху джамии и други вакъфски имоти. Според мюфтийството те имат претенции към 29 имота в страната. Според кметове на населени места обаче бройката надхвърля 80, пише в. „Преса“.

Законът е категоричен – производството се спира, когато в същия или в друг съд се разглежда дело, чийто изход е от значение за правилното решаване на спора. Това гласи чл. 229, ал. 1, т. 4 от Гражданския процесуален кодекс. А проверка на „Преса“ установи, че в Софийския апелативен съд (САС) има такова дело. То е образувано по жалба на представляващия ханефитското изповедание Али Байрактар срещу решение на столичния съдия Николай Марков от 4 юни 2013 г., съобщиха от САС. С него Главното мюфтийство е обявено за правоприемник на мюсюлманските вероизповедни общини и съответно за наследник на техните имоти. На базата на това мюфтийството заведе десетки дела в страната за имоти. Обжалването обаче поставя под въпрос правото му да претендира собственост, докато не приключи спорът с хората на Недим Генджев.

Поредното заседание на СОС по казуса Байракли джамия – Самоков е насрочено за утре – 27 март 2014 година. Миналата седмица Пловдивският апелативен съд вече отложи произнасянето си за Куршум джамия в Карлово, докато не получи справка от САС дали при тях има такъв висящ спор. В понеделник Бургаският апелативен съд приключи на втора инстанция процеса за сградата на Безистена в Ямбол и обяви, че ще се произнесе в срок. Но и в Бургас магистратите могат да спрат делото. Мюфтийството загуби на първа инстанция спора за бившето турско гробище и училище в Добрич, за Ески джамия във Враца и за Безистена в Ямбол. Но спечели делото за карловската Куршум джамия в Пловдивския окръжен съд.

На процеса в САС още не е даван ход, съобщиха оттам. На 20 март съдиите, на които е бил разпределен казусът, са си направили отвод. Причината е, че те вече са се произнасяли по жалби, свързани с него. Сега случаят е на вниманието на зам.-шефа на САС и председател на Търговската колегия Стефан Гроздев.